Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Lecsót annak is, aki nem szereti!

Horvát Sára azok közé tartozik. De férje receptje mégis különleges...
2016. augusztus 23.

Lecsó…hmmm. Nem a kedvencem, és tudom, nagyon ciki, senki mást nem ismerek aki ne szeretné. Minden nyári lecsóparty, gyertek-át-lecsóra meghívás egy rémálom, mert akkor én így most mit vacsorázom? Az utóbbi években már kifejlesztettem a lecsó levébe kenyeret tunkolós, hozzá – ha szerencsés esetben van benne – kolbászt evős túlélési taktikát. Egyszerűen nem bírom a főtt paprikát, egyébként a töltött paprikában sem eszem meg. A sült egész más kérdés, de itt most nem arról van szó, úgyhogy egy kicsit nyavalygok – viszont mivel nem lehet egy főzős oldalon ennyire utálkozni, ezért essünk át a ló másik oldalára, és hadd reklámozzam kicsit. Igen, a lecsót.

Most akkor mi van? Mégis szeretem a lecsót?

Mégpedig a férjemét, aki minden egészségmegőrző szempontot sutba vágva, életem legfinomabb lecsóját készíti, amivel az én tányéromon a következő történik: könnyed turmixolás után lecsópüré formájában egy szelet jó barna kenyérrel megevődik. Vagyis megeszem. Vagyis lecsót eszem!!!

Szóval ez úgy van, hogy jó hagymás ÉS szalonnás (mondhatnám, OMG ohmygod, Úristen!) ÉS kolbászos. Az egész tiszta zsír, és, azt hiszem, kifejezetten nehezen emészthető, de közben sokáig fő, a paradicsom épp csak a végén kerül bele, leves, ízes, és a paprika között pedig sok a kápia, úgyhogy az egész jó édeskés is.

Horvát Sára_Lecsó 1_825x620

Szóval nem egy diétás darab, na. De cserébe finom, és nem kell minden nap ilyet enni. Nálunk pl. a  család négy tagjából három nyári, és abból két szülinapon tuti mindig van lecsó (az enyém a harmadik, kösz nem kérek), úgyhogy ünnepi étellé avanzsált ez az egyébként hétköznapi, olcsó egytálétel. Most megosztom a receptet, áradjon az öröm és a szeretet, lecsót mindenkinek (aki nem szereti)!

Lecsó ahogy én is megeszem

 15 dkg zsírszalonna

10 dkg húsos szalonna

3 vöröshagyma

2 szál füstölt parasztkolbász

1 ½ kg lecsó paprika

½ kg kápia paprika

6 nagyobb paradicsom

bors

Aki csípősen szereti, tehet bele hegyes erős paprikát, vagy chilit is

A paprikát csumázd ki és szeleteld fel, a hagymát vágd apróra. A szalonnákat kockázd fel és pirítsd közepes lángon opálosra, a húsos pedig legyen ropogós. Közben szeleteld fel a kolbászt, majd add a szalonnához és pár percig pirítsd együtt, hogy a kolbász is kiengedje a zsírját. Add hozzá a hagymát, és 3 perc alatt párold puhára. Mehet bele a paprika, és az egészet alacsony lángon fedő alatt főzd kb. 1 órán át, hogy sok levet eresszen. Lemerhetsz róla 2-3 merőkanálnyi levet de úgyis tovább párolod, már fedő nélkül, közepes lángon. Ha már kissé besűrűsödött, kb ½ óra múlva, hozzáadhatod a paradicsomot, és még ezzel is főzd össze, de maximum 10 percet. Tálald egy szelet kenyérrel, és felejtsd el a fogyókúrát!

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lecsós galuska házi debrecenivel

Lecsós galuska házi debrecenivel

Egy gazdag, ízes lecsó Debrecenből.
Padlizsános tepsis lecsó

Padlizsános tepsis lecsó

A klasszikus lecsó zöldségek - a paradicsom és a paprika - mellé cukkini és padlizsán is kerül, és sütőben készül a tepsis lecsó.
Olasz lecsó

Olasz lecsó

Az olasz lecsó alapja pont úgy készül, mint a magyar: paprikával és paradicsommal. A különbség azonban az apró részletekben rejlik:kápia paprikával és bazsalikommal bolondítjuk, hogy teljesen megidézzük Italiát.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!