Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A bab azért is jó téli alapanyag, mert olcsó, laktató, és számtalan módon elkészíthető. Tex-mex bab sajtos tortillával

Ezúttal a tex-mex fűszerezés adott ihletet, ez a mexikói alapokon nyugvó amerikai ízkavalkád pont tökéletes arra, hogy egy fázós nap után jól felmelegítsen.
2018. január 25.

Hozzávalók

4 személyre
  • 50 dkg száraz tarkabab
  • só, 3 db babérlevél
  • 1 evőkanál olaj vagy zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg kolbász
  • 25 dkg burgonya
  • 30 dkg sűrített paradicsom
  • 1 db kápiapaprika
  • 1 db hegyes-erős zöldpaprika
  • 6 ág oregano
  • őrölt fekete bors
  • egész csilipaprika (vagy tört/őrölt)
  • 1 nagy csipet őrölt koriandermag
  • 1 nagy csipet őrölt római kömény
  • 2 konzerv csemegekukorica (kb. 40-45 dkg)
  • A tálaláshoz:
  • 4 db tortillalap
  • 15 dkg cheddar sajt
  • tejföl, korianderzöld

Elkészítés

A babot átöblítjük, majd egy éjszakára bő, hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, átöblítjük, és bő, sóval és babérlevelekkel ízesített vízben feltesszük főni. Addig főzzük, amíg éppen harapható állagú lesz.

Közben egy nagy lábasban, a felhevített olajon vagy zsíron üvegesre pároljuk a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát. Rátesszük a felkarikázott kolbászt és a meghámozott, felkockázott burgonyát, kevergetve átpirítjuk.

Felöntjük a paradicsommal, hozzáadjuk a felaprított paprikákat, az oregano lecsipkedett leveleit, sózzuk, borsozzuk, továbbá ízlés szerinti mennyiségű csilivel (érdemes fokozatosan adagolni), koriandermaggal és római köménnyel fűszerezzük. Összeforraljuk.

Az előfőzött babot leszűrjük, a babérleveleket eltávolítjuk, a főzőlevet megtartjuk. A babot a kolbászos-paradicsomos alaphoz adjuk, felöntjük kevés főzővízzel, majd ennek folyamatos pótlásával addig főzzük a ragut, amíg a bab és a burgonya is megpuhul. Végül beleforgatjuk a lecsepegtetett kukoricát.

A tortillalapokat forró grillserpenyőben kissé megpirítjuk, és ráolvasztjuk a reszelt cheddar sajtot. Ezzel, valamint tejföllel és friss korianderzölddel tálaljuk a tex-mex babot.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sült apróhal csemegeuborkás mártogatóssal

Sült apróhal csemegeuborkás mártogatóssal

Ha csak egy olajban sült, ropogós snacket mondhatnék mint kedvencemet, szerintem a sprotnit választanám. Sörözés, borozás mellé tökéletes harapnivaló, főleg, ha finom mártogatóssal tálaljátok.
Már a farsangra gyúrva, itt a jalebi

Már a farsangra gyúrva, itt a jalebi

Nem csak finom, hanem annyira mókás külsejű is, hogy biztosan a farsangi bulik sztárja lesz!
Téli vacsora a javából, igazán laktató: Kolbászkrémes töltött krumpli

Téli vacsora a javából, igazán laktató: Kolbászkrémes töltött krumpli

Be kell valakinek mutatni a töltött krumplit? Biztosan nem! Téli vacsora a javából, igazán laktató, főleg, ha jóféle kolbászból készült krémmel töltitek, és még tejszínes mártást is kínáltok mellé.

Napi ajánlatunk

Top videók