Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Reggelire, tízóraira vagy uzsonnára.. mindegy, csak süssük meg: Fahéjas-áfonyás Hot Cross Buns

Ez a helyes zsemle az angolok tradicionális húsvéti, azaz pontosabban nagypénteki süteménye. A tengerentúlon azonban szeptember 11-én (is) megemlékeznek róla, ezért itt a kitűnő alkalom, hogy ne csak évente egyszer, húsvétkor készítsétek el!
2017. szeptember 11.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss egy pici cukorral és a tejből 1 dl-rel felfuttatva)
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 biocitrom lereszelt héja
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 nagy marék mazsola
  • 1 nagy marék aszalt áfonya
  • A kereszthez: liszt, víz
  • A kenéshez: forralt vízzel hígított baracklekvár

Elkészítés

 

hotcrossbuns1A lisztben elkeverjük az élesztőt, hozzáadjuk a puha vajat, az elhabart tojást, a cukrot, a sót, a fahéjat és a citromhéjat. Apránként hozzáöntjük a tejet, megdagasztjuk, közben beledolgozzuk az aszalványokat.

Az elkészült, sima tésztát letakarjuk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk. Ezt követően késsel 9 darabra vágjuk, és mindet kigömbölygetjük. Ezt úgy csináljuk, ahogy a hasonló kelt zsemléket: gömbbé formázzuk, alul összecsipkedjük, majd megfordítva még egyszer megformázzuk. A bucikat egy hézagnyira egymástól sütőpapírral leterített sütőlemezre tesszük, és negyed óra alatt ismét megkelesztjük.

Közben a lisztben elkeverünk egy kevés vizet. Kézi robotgéppel keverve fokozatosan adagoljuk bele a lisztet addig, amíg sima, nagyon sűrű, nem szakadós, hanem éppen folyós masszát kapjunk.

A masszát habzsákba töltjük, és összefüggő csíkot rajzolva keresztet mintázunk az ismét megkelt bucikra. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. A forró zsemlék tetejét forralt vízzel hígított baracklekvárral kenjük át a sütés végén.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszeres szilvachutney

Fűszeres szilvachutney

Tegyük el a nyarat Csigó Zita receptjével!
Nyárbúcsúztató hamburger

Nyárbúcsúztató hamburger

Ráadásul házi bucival!

Napi ajánlatunk

Top videók

Almás kalácspuding

Krémes és gyümölcsös, télies ízű és illatú kalácspuding. Vegyétek ki a sütőből, hintsétek meg porcukorral, és tálaljátok azon melegében!

Nutella imádók figyelem! Ezt a kekszet ki kell próbálnotok!

Sokak kedvenc mogyorókréme nemcsak kanalazva vagy kalácsra kenve finom, hanem szaftos kekszet is készíthetünk belőle