Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Isteni finom és szaftos húsos-tésztás fogás a Pastitsio – a görög rakott tészta

Azt hiszem, alig van olyan ember, aki egyáltalán nem szereti a rakott ételeket. Minden íz még intenzívebb lesz összesütve, és az elkészítésre sem kell túl sok időt szánnunk, hiszen dolgozik helyettünk a sütő. A fahéjat ki ne hagyjátok belőle, tökéletes ehhez az ízvilághoz!
2017. szeptember 21.

Hozzávalók

4 személyre
  • 25 dkg makaróni tészta

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 75 dkg sertés-marha darált hús
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 4 kis ág oregano
  • 25 dkg aprított paradicsom (konzerv)
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 5 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
  • 4 evőkanál liszt
  • 5 dl langyos tej
  • reszelt szerecsendió
  • 10+10 dkg tetszőleges félkemény sajt (pl. gruyere)

Elkészítés

pastitsio1

A makarónit lobogó, enyhén sós vízben  fogkeményre főzzük. Mikor elkészült, leszűrjük.

Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megtisztított, finomra vágott vörös- és fokhagymát párolni kezdjük rajta. Rátesszük a darált húst, és erős lángon, kevergetve fehéredésig sütjük. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, fahéjjal és az oregano lecsipkedett leveleivel. Hozzáöntjük az aprított paradicsomot és a bort, majd lassú tűzön sűrű raguvá főzzük. Végül belekeverjük a finomra aprított petrezselymet.

Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, habverővel simára keverjük. Fokozatosan hozzáöntjük a tejet, sóval, kevés borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Hozzászórunk 10 dkg reszelt sajtot, és folyamatos keverés mellett sűrű besamelmártássá főzzük.

Egy nagy méretű sütőtálat vékonyan kikenünk vajjal. A kifőtt tészta 3/4-ét összekeverjük 4 evőkanálnyi besamellel, és a sütőtálba simítjuk. Ráhalmozzuk a húsos ragut, erre kerül a maradék tészta és a többi besamel. Tetejét megszórjuk a másik 10 dkg-nyi reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt összesütjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Őszi rumos pohárdesszert

Amerikában a héten rumpuncs ünnepnapot tartanak. Innen jutott eszembe az ötlet, hogy a klasszikus rumpuncs ízeket őszi gyümölcsökkel kombinálva alkossak egy nagyon egyszerű, de annál finomabb desszertet.
Reggelire, tízóraira vagy uzsonnára.. mindegy, csak süssük meg: Fahéjas-áfonyás Hot Cross Buns

Reggelire, tízóraira vagy uzsonnára.. mindegy, csak süssük meg: Fahéjas-áfonyás Hot Cross Buns

Ez a helyes zsemle az angolok tradicionális húsvéti, azaz pontosabban nagypénteki süteménye. A tengerentúlon azonban szeptember 11-én (is) megemlékeznek róla, ezért itt a kitűnő alkalom, hogy ne csak évente egyszer, húsvétkor készítsétek el!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.