Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Újra elérkezett az együnk egy jó meleg levest időszak! LevesszezON!

Mentás-krémsajtos borsóleves parmezánchips-szel
2017. szeptember 25.

Megállíthatatlanul elérkezett újra a levesszezon: hideg, esős napokon semmi sem esik jobban egy tál forró levesnél. A borsó a mentával klasszikus páros, mely a krémsajt adta selymességével jól passzol az intenzív ízű parmezánhoz.

 

Hozzávalók

4 adaghoz
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 csokor mentalevél + a díszítéshez
  • só, őrölt fekete bors
  • 15 dkg tejszínes krémsajt
  • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 dl cukrozatlan habtejszín
  • parmezán
  • fekete szezámmag

Elkészítés

mentasborsoleves1

Egy lábasban felhevítjük a vajat, majd a megtisztított, finomra vágott hagymákat üvegesre pároljuk rajta. Rátesszük a zöldborsót, alaposan összeforgatjuk, felöntjük annyi vízzel (vagy zöldségalaplével), amennyi ellepi. A megmosott mentát csokorba kötjük, a levesbe dobjuk, sóval, borssal fűszerezzük, felforraljuk, és puhára főzzük a borsót. Ezt követően a mentacsokrot eltávolítjuk, és botmixerrel krémesre törjük a levest.

Egy kevés levessel simára keverjük a krémsajtot. Ugyancsak egy kevés hideg vízben csomómentesre keverjük a keményítőt, hozzáöntjük a tejszínt, a krémsajtos keveréket, majd további leves hozzáadásával hőkiegyenlítjük. Végül az egészet a leveshez csorgatjuk, és lassú tűzön, kevergetve besűrítjük. Ha szükséges, közben még utánafűszerezzük.

Egy vastag aljú serpenyőt zsiradék nélkül felhevítünk. Kis halmokba ráreszeljük a parmezánt (darabonként kb. 2 dkg-ot), elterítjük. Mikor keményedik, óvatosan átfordítjuk, és a másik oldalát is ropogósra sütjük. A chips-szel, valamint fekete szezámmal és mentalevelekkel megszórva tálaljuk a levest.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Könnyű és egészséges: Őszi narancsos-káposztás kölessaláta

Könnyű és egészséges: Őszi narancsos-káposztás kölessaláta

Ez a saláta nem csupán egészséges, hanem nagyon finom és szívderítően színes is. Borongós napokon egyre több színre van szükségünk, ezért is szoktam sok-sok vitamindús gyümölcsöt és zöldséget csempészni az őszi-téli ételeimbe. Köles helyett kipróbálhatjátok hajdinával, gerslivel, de akár bulgurral, (barna) rizzsel vagy kuszkusszal is készíthetitek.

Őszi rumos pohárdesszert

Amerikában a héten rumpuncs ünnepnapot tartanak. Innen jutott eszembe az ötlet, hogy a klasszikus rumpuncs ízeket őszi gyümölcsökkel kombinálva alkossak egy nagyon egyszerű, de annál finomabb desszertet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.