Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mozzarellás, rántott rizsgolyók

Paradicsomos mártogatós mellé ajánljuk.
2018. April 19.

Képzeljétek, világnapja is van a rizsgolyóknak, ezért arra gondoltam, hogy egy jó kis olaszos fogást, arancinit készítek erre az alkalomra. Ehhez főztem egy rizottó rizses alapot, mozzarellával és sonkával töltöttem, mellé pedig fűszeres paradicsommártást kínáltam. Ebben a receptben az a legszuperebb, hogy az előző nap készült rizottó maradékából is összeállíthatjátok, így semmi pazarlás sem lesz a konyhában!

Hozzávalók

7 nagyobb darabhoz
  • A rizsgolyókhoz:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 15 dkg rizottó rizs
  • zöldségalaplé (kb. 4-5 dl)

  • 2 dkg parmezán sajt
  • 1+1 tojás
  • 4 db mini mozzarella sajt
  • 2-3 szelet fekete-erdei sonka
  • liszt, zsemlemorzsa
  • 4 dl olaj a sütéshez
  • A mártogatóshoz:
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg paradicsompüré

  • friss fűszernövények (oregáno, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring...)

Elkészítés

Egy lábasban felmelegítjük az olívaolajat a rizottóhoz, majd a megtisztított, lereszelt fokhagymát megfuttatjuk rajta. Rátesszük a rizst, átforgatjuk, majd merőkanalanként hozzáadagoljuk a zöldségalaplevet. A következő adag akkor jön, ha az előzőt már felszívta a rizs, az egészet addig folytatjuk, amíg a rizs megpuhul, és kialakul a krémes állag. Közben megsózzuk, a végén hozzáforgatjuk a lereszelt parmezánt.

A kész rizst félretesszük hűlni, a legjobb, ha teljes hűlés után még pár órára (vagy akár egy éjszakára) hűtőbe tesszük.

A pihentetett rizsben elkeverünk 1 elhabart tojást. Tenyerünkbe veszünk egy adagot (egészen pontosan a rizs 1/7-ét), kilapítjuk. Ráteszünk egy darabka sonkát és egy mini mozzarellát, majd becsomagoljuk a rizzsel a tölteléket.

A golyókat hagyományos módon lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába panírozzuk. Közepesen forró, bő olajban aranybarnára sütjük, tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.

A mártogatóhoz egy kis lábasban felmelegítjük az olívaolajat, majd a megtisztított, lereszelt fokhagymát párolni kezdjük rajta. Rákanalazzuk a paradicsompürét, megsózzuk, friss, aprított fűszernövényekkel ízesítjük. Lassú tűzön pár perc alatt összefőzzük.

A kész rizsgolyókat a mártogatóssal tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Puffasztott rizses-zabos müzliszelet

Puffasztott rizses-zabos müzliszelet

Ezekből a helyes müzliszeletekből tartsatok mindig a kocsiban, és csomagoljatok belőle a gyerekek uzsonnás dobozába is! Kedvencem benne a puhasága, szaftos, nem fűrészpor állagú, ráadásul kedvetek szerint variálhatjátok az összetevőit is.
Epres-camembert sajtos csirkesaláta

Epres-camembert sajtos csirkesaláta

Rövid az eperszezon, használjátok ki! Nálam ilyenkor mindig jókora mennyiség lapul a hűtőben, és nemcsak édes, hanem sós ételekbe is teszek belőle. Ez a recept az egyik legfinomabb tavaszi salátám, általában vacsorára készítem magunknak.
Kapros-uborkás tésztasaláta

Kapros-uborkás tésztasaláta

A nyár egyik hírnöke: a kapor!

Napi ajánlatunk

Top videók