Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sajtos-húsos rakott tészta

A Zita-féle vargabéles sok sajttal és hússal.
2018. June 4.

…Amit képzeljétek, mi otthon csak húsos „vargabélesnek” hívunk. Hogy miért? Mert hasonlóan készül, cérnametélt kerül a töltelékbe, melyet olvasztott vajjal összeragasztott réteslapok zárnak közre. Sőt, eleve úgy született nálunk ez a recept, hogy klasszikus vargabélest készítettem, és maradt réteslap, illetve cérnametélt. Nagyon finom, az összeállítása pedig nem vesz hosszú időt igénybe. És el ne felejtsem: ezt a receptet a július eleji sajt napra készítettem, ugyanis egy jó adag reszelt sajt teszi még finomabbá.

Hozzávalók

8 nagy szelethez
  • 20 dkg cérnametélt

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
  • 50 dkg darált sertéshús
  • őrölt fekete bors
  • 2-2 ág kakukkfű és oregánó
  • 4 tojás + 1 a kenéshez
  • 30 dkg tejföl
  • 25 dkg tetszőleges reszelt sajt (lehet többféle, akár maradékok is vegyesen)
  • 1 csomag réteslap (6 lapos)
  • kb. 8 dkg vaj (megolvasztva)

Elkészítés

A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük (a csomagoláson megjelölt ideig). Leszűrjük, félretesszük hűlni.

Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat. Rátesszük a megpucolt, apróra vágott vöröshagymát, megdinszteljük rajta. Ezt követi a meghámozott, lereszelt fokhagyma, majd lehúzzuk a tűzről, és rászórjuk a fűszerpaprikát. Alaposan elkeverjük.

Visszatesszük a serpenyőt a tűzre. Beletesszük a darált húst, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Közben fűszerezzük sóval, borssal, valamint a kakukkfű és az oregánó lecsipkedett leveleivel. Pár perc alatt összesütjük. Hagyjuk, hogy kissé kihűljön.

A 4 tojást szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük a tejföllel, a reszelt sajttal, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk a cérnametélttel és a húsos raguval. Végül hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.

Egy nagyobb, kb. 20*30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy alaposan kivajazunk. Az aljába belefektetünk 3 db réteslapot úgy, hogy a lapok a tepsi oldalát is befedjék. A lapokat olvasztott vajjal ragasztjuk össze. A 3. lapot már nem szükséges átkenni vajjal, erre egyenletesen rásimítjuk a tölteléket.

A töltelékre az alsó rétegekhez hasonlóan ráhelyezzük a maradék olvasztott vajjal összetapasztott többi réteslapot. A legtetejére már szintén nem vaj, hanem a maradék, kevés vízzel elkevert tojás kerül.

A tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd kb. 50 perc alatt készre sütjük a tésztát. Ha a teteje nagyon pirulna, 35 perc után letakarhatjuk alufóliával. 10 percet hagyjuk a tepsiben hűlni, majd ezt követően szeleteljük fel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Vajas keksz

Vajas keksz

A klasszikus shortbreadet tea vagy kávé mellé fogyasztják. Az alaprecepthez készítettem egy kis vaníliás cseresznyét, ezzel, valamint sajtkrémmel tálaltam a kekszeket. Tökéletes uzsonna, ugye?
Mini partihamburgerek

Mini partihamburgerek

A hamburgernapot házi bucival és mini hambikkal köszöntjük.
Shakshuka

Shakshuka

A Közel-Kelet híres lecsója.

Napi ajánlatunk

Top videók