Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Rakott tortilla csípős guacamoléval

Amíg szeptemberben „sima”, addig november 14-én csípős guacamole napot tartanak Amerikában. Egyáltalán nem bánom, hogy több alkalom is adódik megemlékezni a kedvenc avokádókrémemről, ezúttal rakott tortilla mellé tálaltam.
2017. November 14.

Hozzávalók

4 személyre
  • A tortillához:
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kolbász
  • 1 teáskanál fajita (tex-mex) fűszerkeverék
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 kis csilipaparika
  • 1 konzerv csemegekukorica (kb. 25 dkg)
  • 1 konzerv vörös Kidney bab (kb. 25 dkg)
  • 15 dkg fekete és zöld olajbogyó (magozott) vegyesen
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2,5 dl tej
  • 4 db tortillalap
  • 15 dkg edami sajt
  • 15 dkg vörös cheddar sajt
  • A guacamoléhoz:
  • 2 db érett avokádó
  • fél-1 kis csilipaprika ízlés szerint
  • fél fej lila hagyma
  • fél lime kifacsart leve

  • opcionálisan tehető még bele: lehéjazott paradicsom, friss koriander és zúzott fokhagyma

Elkészítés

A tortillához egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megtisztított, finomra vágott vörös- és fokhagymát üvegesre pároljuk rajta. Rátesszük a kis kockákra vágott kolbászt, a fűszerkeveréket, még egy kevés sót és borsot, illetve a felkarikázott, kimagozott csilit, majd összepirítjuk.

A kukoricát, a babot és az olajbogyókat lecsepegtetjük, ez utóbbiakat felkarikázzuk, majd az egészet a serpenyőhöz adjuk. Pár perc alatt összefőzzük.

Közben egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Rászórjuk a lisztet, lepirítjuk, majd hozzáöntjük a meleg tejet. Felforraljuk, sóval, borssal fűszerezzük, majd sűrű besamellé főzzük. Közben a kétféle sajtot lereszeljük.

Egy közepes méretű sütőtál aljában szétterítünk egy kevés besamelt. Erre teszünk egy tortillalapot (ha ovális formát használunk, a tortillalapokat kettévágjuk, és egy kissé elcsúsztatva tesszük a tálba), amelyre ragut kanalazunk, és sajtot szórunk. Ezután ismét tortillalap és besamel következik. A rétegezést addig folytatjuk, amíg az összes hozzávaló el nem fogy, a felső két réteg besamel és sajt legyen.

A sütőtálat 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad, ekkor kicsit meg is grillezzük.

A guacamolét közvetlenül tálalás előtt készítjük el. A megpucolt avokádók húsát villával összetörjük, kikeverjük az aprított csilivel, lila hagymával és a lime levével. Megsózzuk, opcionálisan kerülhet még bele apróra vágott, húsos paradicsom, friss, aprított koriander és zúzott fokhagyma. A rakott tortilla mellé tálaljuk.

 

 

 

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!