Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Dobos torta Olivér séfünktől

A hagyományostól egy kicsit eltérő tálalásban
2017. november 25.

Hozzávalók

35x25 cm-es tepsihez
  • A piskótalapokhoz:
  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 8 evőkanál liszt
  • A krémhez:
  • 150 g étcsokoládé
  • 6 db tojás
  • 100 g porcukor
  • 200 g vaj
  • 2 csapott evőkanál holland kakaópor
  • A Dobos tetőhöz (nem az eredeti!):
  • 200 g kockacukor
  • 1-2 evőkanál víz
  • 1 teáskanál ecet

Elkészítés

Először kezdjük a piskótával: a tojásokat válasszuk szét, a fehérjét kezdjük el felverni egy csipet sóval, majd amikor kezd habosodni, adjuk hozzá apránként a cukrot. A sárgáját is kihabosítjuk, ezután óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjéhez. Három részletben hozzászitáljuk a lisztet is  és alaposan elkeverjük egy spatula segítségével.

Sütőpapírral bélelt, 35×25 cm-es tepsit kb. fél cm vastagságúra kikenjük. 3 részbe elosztva, laponként 180 fokon 10 percig sütjük a piskótát. Ha megsültek, eltávolítjuk a papírt és félbevágjuk a lapokat. Így lesz meg a 6 lapunk.

Amíg sülnek a lapok, nekiláthatunk a piskótánk kikeverésének. A csokoládét és a vajat vízgőz felett felolvasztjuk. A tojásokat egy habüstben a porcukorral csípősre melegítjük (ez kb. 65 fok) folyamatosan kevergetve. Ha felmelegedett, robotgép segítségével addig habosítjuk, míg teljesen kihűl. Spatula segítségével keverjük hozzá a csokihoz.

A 6 lapból 1 db-ot félreteszünk, a többit megkenjük a csokikrémmel és rétegezzük. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A maradék egy lapból tetszőleges formát vágunk vagy ki is szúrhatjuk. Én egy habzsák csövét választottam, hogy egy picit eltérjek a klasszikustól. Először a nagyobbik végével kiszúrtam a karikámat, majd a kisebb végével kiszúrtam a közepét is.

Míg hül a tortánk, elkészítjük a dobos tetőt. Egy kisebb lábosban karamellizáljuk a cukrot  1-2 evőkanál vízzel. Ha szép aranybarna mindenhol, belecsepegtetünk egy kevés ecetet (elhagyható, én szoktam, mert szép fényes lesz). Egy fogpiszkáló segítségével a kiszúrt, kivágott piskóta egyik felét belemártjuk a forró szirupba (figyelem, nagyon forró mázzal dolgozunk, nagyon óvatosan és körültekintően mártsuk ki a tetőt/tetőket!) és a másik felével lefele egy sűtőpapírra rakjuk őket. Ha közben visszahűl a máz, rakjuk vissza melegíteni.

Összeállításkor a maradék krémet habzsákba tesszük és kis halmokat nyomunk a torta tetejére, erre ültetjük a dobos tetőt.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mogyorós-gesztenyés profiterol

Mogyorós-gesztenyés profiterol

Olivér séf őszi édessége
Lúdláb másképp: Oli séf módra

Lúdláb másképp: Oli séf módra

A klasszikus Márton napi desszert újragondolva

Napi ajánlatunk

Top videók

Pesztós-sajtos koszorú

Az egyik legtutibb partikaja ez a pizzatészta alapú koszorú! Nemcsak finom, hanem a középre tálalt tetszőleges mártogatóssal nagyon mutatós is, házibulikon az asztalon a helye!