Lúdláb másképp: Oli séf módra
Hozzávalók
- Hozzávalók a brownie réteghez:
- 75 g liszt
- 2 db tojás, M-es
- késhegynyi sütőpor
- 75 g étcsokoládé
- 90 g vaj
- 80 g dió
- 1 csipet só
- 140 g kristálycukor
- A meggyzseléhez:
- 100 g cukor
- 150 g meggy
- 2 tk konyakmeggy aroma
- 2 dl víz
- 10 g zselatinpor
- A csokoládé krémhez:
- 150 g vaj
- 200 g porcukor
- 25 g kakaópor
- 100 g étcsoki
- 200 ml habteszín
- 125 g mascarpone
- 100 g étcsokolédé bevonó
Elkészítés
A csokoládét a vajjal és a kristálycukorral együtt egy habüstbe tesszük, majd vízfürdőn felolvasszuk. Ha felolvadt, levesszük a vízfürdőről és hozzáadjuk a tojásokat egyesével, majd fakanál segítségével elkeverjük alaposan és hozzá szitáljuk a lisztet és a sütőport majd hozzáadjuk a csipet sót. A diót alaposan átválogatjuk, hogy biztos ne kerüljön bele dióhéj. Durvára törjük és hozzáadjuk a brownie tésztánkhoz. 25×25 cm-re állítjuk a sütőkeretet,ha nincs akkor ennek megfelelő méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral majd elsimítjuk benne a tésztát. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percet sütjük! Ha picit lágy akkor jó mert a csoki még visszahúz benne!(ne süssük túl mert akkor egy csokis piskótát kapunk) Hagyjuk kihűlni a formában!
Míg sül a piskóta nekiállunk a meggyzselének:
A cukrot karamellizáljuk, ráöntjük a kimagozott meggyet és az aromát, majd felöntjük a vízzel. Puhára főzzük és leturmixoljuk,majd finom szűrőn átszűrjük. A zselatint annyi hideg vízbe áztatjuk,hogy éppen ellepje, hagyjuk megduzzadni majd a mikróban csípősre melegítjük és hozzácsurgatjuk a meggyléhez, majd alaposan elkeverjük. Ha megsült a brownie, hagyjuk a keretben és a szobahőmérsékletűre visszahűlt meggylével leöntjük (fontos hogy ne legyen túl meleg, mert elázik a piskóta) 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Közben nekiállunk a csokoládé krémnek:
A vajat a porcukorral kihabosítjuk.Hozzáadjuk a mascarponét, a kakaóport és tovább habosítjuk. A csokoládét mikróban felolvasztjuk és szintén hozzácsurgatjuk a krémünkhöz, a végén a habtejszín hozzácsurgatásával beállítjuk a krém állagát. Amíg hűl, elkészítjük a csokoládé lapot:
A csokoládét vízgőz felett megolvasszuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire egyenletesen kisimítjuk és hagyjuk visszadermedni.
Ha mindennel megvagyunk,és megdermedt a zselé a tortán, állítsuk össze a desszertünket:
Tetszőleges formára vágjuk ki a keretből a piskótát. Ellenőrizzük le, hogy a krém nem húzott-e be túlságosan a vajtól és a csokitól, ha túl sűrű, tejszínnel állítsuk be olyan állagúra ,hogy habzsákból tetszőleges formát tudjunk nyomni a torta tetejére. Éles késsel vágjuk fel a csokilapokat, helyezzük a krémre és díszítsük ízlés szerint.(Én a megmaradt meggyzselémet frissen tartó fóliával kibélelt formába raktam és miután kihűlt apró kockákra vágtam.