Mascarponés málnatorta málnazselével
Hozzávalók
28 cm-es átmérőjű tortakarikához- A piskótához:
- 8 tojás
- 8 evőkanál liszt
- 8 evőkanál kristálycukor
- A krémhez:
- 120 g friss málna
- 400 g mascarpone
- 6 evőkanál málnaszörp
- 4 csapott evőkanál porcukor
- 200 g habtejszín
- 2 evőkanál vanília kivonat
- A tortazseléhez:
- 25g színtelen tortazselé
- 100ml málnaszörp
- 200g friss málna
- 1csapott evőkanál porcukor
- 400ml víz
Elkészítés
Először készítsük el a piskótát: a tojásokat válasszuk szét. A fehérjét elkezdjük felverni egy csipet sóval, majd amikor kezd habosodni, hozzáadjuk apránként a cukrot. A sárgáját is kihabosítjuk, ezután óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjéhez.
Hozzászitáljuk a lisztet is három részletben és alaposan elkeverjük egy spatula segítségével.
Sütőpapírral bélelt formába öntjük a masszát és 180 fokon, kb. 30 perc alatt (tűpróbával) készre sütjük. Ha elkészült, egy sütőpapírra lefordítva teljesen kihűtjük – így elkerülhetjük,hogy a piskóta közepe beessen.
Most jöhet a krém: A habtejszínt robotgép segítségével habbá verjük. A mascarponét a málnaszörppel kikeverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a vanília kivonatot.
A málnát alaposan átmossuk, lecsepegtetjük és félbevágjuk, majd a krémhez keverjük. A felvert habtejszínt spatula vagy fakanál segítségével beleforgatjuk a mascarponés részhez.
A piskótát 3 részre vágjuk, visszahelyezve a tortaformába betöltjük a tortánkat. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Végül jöhet a málnás tortazselé: A vizet a málnaszörppel és a cukorral felmelegítjük forráspontig, majd félrehúzva habverő segítségével hozzákeverjük a tortazseléport és 1 percig főzzük.
Félrerakjuk, hogy visszahűljön, közben rászórjuk a málnát a torta tetejére egyenletesen elosztva. Ha már nem túl meleg a zselé, ráöntjük a torta tetejére.
Hűtőszekrénybe tesszük 2 órára. Díszíthetjük porcukorral, friss málnával és mentalevéllel.