Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Őrület! A Túró Rudi Pöttyös Guru desszertjét tortába álmodta Olivér séfünk

Túró guru torta, azaz a túró karamellel, mogyoróval és csokival
2017. április 7.

Hozzávalók

  • A piskótához
  • 4 tojás
  • 3ek liszt
  • 4ek krisztálycukor
  • 50g étcsokoládé
  • 1ek holland cukrozatlan kakaópór
  • Túrós részhez:
  • 500g tehéntúró
  • 200ml habtejszín
  • 1 db citrom reszelt héja+leve
  • 100g mascarpone
  • 100g 20%tejföl
  • 5 g étkezési zselatin
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 5 evőkanál porcukor(ízlés szerint lehet több)
  • Karamell zseléhez:
  • 80g vaj
  • 200g cukor
  • 1 dl habtejszín
  • 2 csipet só
  • 10g zselatin
  • 100g sózatlan mogyoró
  • Díszítéshez:
  • 50g cukor

Elkészítés

A piskótához:

 1.  A tojásokat kettéválasztjuk a fehérjét 3 evőkanál cukorral kemény habbá verjük majd a tojások sárgáját a maradék 1 evőkanál cukorra jól kihabosítjuk.

 2.  A fehérje 1 /3 át belemerjük a sárgájába ezt még nyugodtan habverővel elkeverjük benne,utána a maradék fehérjét  óvatosan  beleforgatjuk a masszánkba majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaópórt , óvatosan  beleforgatjuk.

3.Az  étcsokoládét  apró darabokra vágjuk,  beleszórjuk a kész  piskóta  tésztánkba,sütőpapírral kibélelt 25 cm-es tortaformába tesszük és180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük(tűpróbával ellenőrizzük). A formában hagyjuk kihűlni.

Túrós részhez:

1. A  tehéntúrót áttörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, porcukrot és a mascarponét, végül alaposan elverjük. Belereszeljük a citrom héját és a levét is belefacsarjuk.

2. Hozzáadjuk a vanília aromát is. Az étkezési zselatint feloldjuk kevés hideg vízben és félre tesszük duzzadni, addig a habtejszínt kemény habbá verjük és beleforgatjuk a túrós keverékbe.

3. Ezután a zselatint csípősre melegítjük és végül ezt is hozzá keverjük a krémhez. Ügyeljünk arra, hogy gyorsan és alaposan el legyen keverve.

4. A formában lévő piskótára öntjük a krémet és 2-3 óráig pihentetjük hűtőben, míg megdermed.

Karamell zseléhez:

1. A cukrot tegyük fel karamellizálódni.

2. Ha már szép világos barna színe van, belerakjuk apránként a felkockázott vajat, majd öntsük hozzá a tejszínt és adjuk hozzá a sót is. Kb. 1 percig főzzük ezután, hogy minden egyenletesen felolvadjon. Miután ezzel meg vagyunk, vegyük le a tűzről és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.

3. A zselatin oldjuk fel egy kevés hideg vízben.

4. Ha megduzzadt (1-2 perc) melegítsük fel csípősre és keverjük hozzá a karamell öntethez.

5. A mogyorót aprítsuk fel durvára és pirítsuk kicsit meg serpenyőben, szárazon!

6. Ha meg van, szórjuk meg vele a megdermedt tortánkat, majd mehet rá a szobahőmérsékletű karamell is. További 1 órára vissza tesszük a hűtőbe.

Díszítéshez:

1. Tegyük fel a cukrot karamellizálódni megint.

2. Válasszunk egy közepes méretű merőkanalat és kenjük be bőségesen vajjal.

3. Ha felolvadt teljesen a cukor, akkor egy kanál segítségével csurgassuk rá a merőkanálra, először körkörös, majd merőleges mozdulatokkal, hogy egy kosár formát kapjunk.

4. Figyelem! Ennél a folyamatnál nagyon ügyeljünk arra, hogy ne menjen a kezünkre a forró dobos cukor, mert komoly sérülést okozhat!

5. Várjunk 1-2 percet, hogy megszáradjon a cukor, majd “csavarjuk” le óvatosan a kosarunkat a kanálról.

    

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Hornyák Olivér

Hornyák Olivér receptje

Szerkesztőink kedvencei

Csokoládés-babapiskótás szelet

Csokoládés-babapiskótás szelet

A kötelező hétvégi sütiadag
Könnyű desszert hétvégére: Fahéjas karamell flan

Könnyű desszert hétvégére: Fahéjas karamell flan

Túl szép, hogy igaz legyen. Pedig tényleg egyszerű elkészíteni!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!