Őrület! A Túró Rudi Pöttyös Guru desszertjét tortába álmodta Olivér séfünk
Hozzávalók
- A piskótához
- 4 tojás
- 3ek liszt
- 4ek krisztálycukor
- 50g étcsokoládé
- 1ek holland cukrozatlan kakaópór
- Túrós részhez:
- 500g tehéntúró
- 200ml habtejszín
- 1 db citrom reszelt héja+leve
- 100g mascarpone
- 100g 20%tejföl
- 5 g étkezési zselatin
- 1 teáskanál vanília aroma
- 5 evőkanál porcukor(ízlés szerint lehet több)
- Karamell zseléhez:
- 80g vaj
- 200g cukor
- 1 dl habtejszín
- 2 csipet só
- 10g zselatin
- 100g sózatlan mogyoró
- Díszítéshez:
- 50g cukor
Elkészítés
A piskótához:
1. A tojásokat kettéválasztjuk a fehérjét 3 evőkanál cukorral kemény habbá verjük majd a tojások sárgáját a maradék 1 evőkanál cukorra jól kihabosítjuk.
2. A fehérje 1 /3 át belemerjük a sárgájába ezt még nyugodtan habverővel elkeverjük benne,utána a maradék fehérjét óvatosan beleforgatjuk a masszánkba majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaópórt , óvatosan beleforgatjuk.
3.Az étcsokoládét apró darabokra vágjuk, beleszórjuk a kész piskóta tésztánkba,sütőpapírral kibélelt 25 cm-es tortaformába tesszük és180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük(tűpróbával ellenőrizzük). A formában hagyjuk kihűlni.
Túrós részhez:
1. A tehéntúrót áttörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, porcukrot és a mascarponét, végül alaposan elverjük. Belereszeljük a citrom héját és a levét is belefacsarjuk.
2. Hozzáadjuk a vanília aromát is. Az étkezési zselatint feloldjuk kevés hideg vízben és félre tesszük duzzadni, addig a habtejszínt kemény habbá verjük és beleforgatjuk a túrós keverékbe.
3. Ezután a zselatint csípősre melegítjük és végül ezt is hozzá keverjük a krémhez. Ügyeljünk arra, hogy gyorsan és alaposan el legyen keverve.
4. A formában lévő piskótára öntjük a krémet és 2-3 óráig pihentetjük hűtőben, míg megdermed.
Karamell zseléhez:
1. A cukrot tegyük fel karamellizálódni.
2. Ha már szép világos barna színe van, belerakjuk apránként a felkockázott vajat, majd öntsük hozzá a tejszínt és adjuk hozzá a sót is. Kb. 1 percig főzzük ezután, hogy minden egyenletesen felolvadjon. Miután ezzel meg vagyunk, vegyük le a tűzről és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.
3. A zselatin oldjuk fel egy kevés hideg vízben.
4. Ha megduzzadt (1-2 perc) melegítsük fel csípősre és keverjük hozzá a karamell öntethez.
5. A mogyorót aprítsuk fel durvára és pirítsuk kicsit meg serpenyőben, szárazon!
6. Ha meg van, szórjuk meg vele a megdermedt tortánkat, majd mehet rá a szobahőmérsékletű karamell is. További 1 órára vissza tesszük a hűtőbe.
Díszítéshez:
1. Tegyük fel a cukrot karamellizálódni megint.
2. Válasszunk egy közepes méretű merőkanalat és kenjük be bőségesen vajjal.
3. Ha felolvadt teljesen a cukor, akkor egy kanál segítségével csurgassuk rá a merőkanálra, először körkörös, majd merőleges mozdulatokkal, hogy egy kosár formát kapjunk.
4. Figyelem! Ennél a folyamatnál nagyon ügyeljünk arra, hogy ne menjen a kezünkre a forró dobos cukor, mert komoly sérülést okozhat!
5. Várjunk 1-2 percet, hogy megszáradjon a cukor, majd „csavarjuk” le óvatosan a kosarunkat a kanálról.