Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Őrület! A Túró Rudi Pöttyös Guru desszertjét tortába álmodta Olivér séfünk

Túró guru torta, azaz a túró karamellel, mogyoróval és csokival
2017. április 7.

Hozzávalók

  • A piskótához
  • 4 tojás
  • 3ek liszt
  • 4ek krisztálycukor
  • 50g étcsokoládé
  • 1ek holland cukrozatlan kakaópór
  • Túrós részhez:
  • 500g tehéntúró
  • 200ml habtejszín
  • 1 db citrom reszelt héja+leve
  • 100g mascarpone
  • 100g 20%tejföl
  • 5 g étkezési zselatin
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 5 evőkanál porcukor(ízlés szerint lehet több)
  • Karamell zseléhez:
  • 80g vaj
  • 200g cukor
  • 1 dl habtejszín
  • 2 csipet só
  • 10g zselatin
  • 100g sózatlan mogyoró
  • Díszítéshez:
  • 50g cukor

Elkészítés

A piskótához:

 1.  A tojásokat kettéválasztjuk a fehérjét 3 evőkanál cukorral kemény habbá verjük majd a tojások sárgáját a maradék 1 evőkanál cukorra jól kihabosítjuk.

 2.  A fehérje 1 /3 át belemerjük a sárgájába ezt még nyugodtan habverővel elkeverjük benne,utána a maradék fehérjét  óvatosan  beleforgatjuk a masszánkba majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaópórt , óvatosan  beleforgatjuk.

3.Az  étcsokoládét  apró darabokra vágjuk,  beleszórjuk a kész  piskóta  tésztánkba,sütőpapírral kibélelt 25 cm-es tortaformába tesszük és180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük(tűpróbával ellenőrizzük). A formában hagyjuk kihűlni.

Túrós részhez:

1. A  tehéntúrót áttörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, porcukrot és a mascarponét, végül alaposan elverjük. Belereszeljük a citrom héját és a levét is belefacsarjuk.

2. Hozzáadjuk a vanília aromát is. Az étkezési zselatint feloldjuk kevés hideg vízben és félre tesszük duzzadni, addig a habtejszínt kemény habbá verjük és beleforgatjuk a túrós keverékbe.

3. Ezután a zselatint csípősre melegítjük és végül ezt is hozzá keverjük a krémhez. Ügyeljünk arra, hogy gyorsan és alaposan el legyen keverve.

4. A formában lévő piskótára öntjük a krémet és 2-3 óráig pihentetjük hűtőben, míg megdermed.

Karamell zseléhez:

1. A cukrot tegyük fel karamellizálódni.

2. Ha már szép világos barna színe van, belerakjuk apránként a felkockázott vajat, majd öntsük hozzá a tejszínt és adjuk hozzá a sót is. Kb. 1 percig főzzük ezután, hogy minden egyenletesen felolvadjon. Miután ezzel meg vagyunk, vegyük le a tűzről és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.

3. A zselatin oldjuk fel egy kevés hideg vízben.

4. Ha megduzzadt (1-2 perc) melegítsük fel csípősre és keverjük hozzá a karamell öntethez.

5. A mogyorót aprítsuk fel durvára és pirítsuk kicsit meg serpenyőben, szárazon!

6. Ha meg van, szórjuk meg vele a megdermedt tortánkat, majd mehet rá a szobahőmérsékletű karamell is. További 1 órára vissza tesszük a hűtőbe.

Díszítéshez:

1. Tegyük fel a cukrot karamellizálódni megint.

2. Válasszunk egy közepes méretű merőkanalat és kenjük be bőségesen vajjal.

3. Ha felolvadt teljesen a cukor, akkor egy kanál segítségével csurgassuk rá a merőkanálra, először körkörös, majd merőleges mozdulatokkal, hogy egy kosár formát kapjunk.

4. Figyelem! Ennél a folyamatnál nagyon ügyeljünk arra, hogy ne menjen a kezünkre a forró dobos cukor, mert komoly sérülést okozhat!

5. Várjunk 1-2 percet, hogy megszáradjon a cukor, majd “csavarjuk” le óvatosan a kosarunkat a kanálról.

    

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Hornyák Olivér

Hornyák Olivér receptje

Szerkesztőink kedvencei

Csokoládés-babapiskótás szelet

Csokoládés-babapiskótás szelet

A kötelező hétvégi sütiadag
Könnyű desszert hétvégére: Fahéjas karamell flan

Könnyű desszert hétvégére: Fahéjas karamell flan

Túl szép, hogy igaz legyen. Pedig tényleg egyszerű elkészíteni!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?