Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Süssünk egy finom, krémes citromtortát!

Megéri a fáradozás!
2017. május 12.

Hozzávalók

  • Piskótához:
  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál liszt
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél csomag vaníliás cukor
  • Sziruphoz:
  • 100 ml víz
  • 100 g cukor
  • fél citrom leve
  • Krémhez:
  • 250 g mascarpone
  • 100 g görög joghurt
  • 2 dl habtejszín
  • 2 db citrom leve és héja
  • 200 g porcukor (ízlés szerint több)
  • 2 evőkanál vanília aroma
  • Lemon curd-höz:
  • 4 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 2 db nagy citrom leve és héja
  • 20 dkg jó minőségű vaj

Elkészítés

Piskótához:

1. Szedjük szét a tojásokat. Kezdjük el a fehérjét felverni egy pici sóval, majd mikor kezd habosodni, adjunk hozzá 5 evőkanál cukrot és verjük kemény habbá.

2. A maradék cukorral (3 evőkanál) és a vaníliás cukorral habosítsuk ki a sárgáját is, adjuk hozzá a citrom héját. 

3. Ha ez is meg van, öntsük hozzá a fehérjehabhoz és óvatosan forgassuk bele. Végül szitáljuk bele a lisztet és óvatosan, de gyors mozdulatokkal keverjük el.

4. Ne kevergessük sokáig, mert összeesik a tészta!

5. Öntsük bele a masszát egy 22 cm átmérőjű tortaformába, előmelegített sütőben süssük 180 fokon, 20-25 percig, de ellenőrizzük tűpróbával!

6. Ha kész, hagyjuk a formában kihűlni.

 Sziruphoz:

1. Tegyük az összes hozzávalót egy kis lábasba és forraljuk össze őket. Hagyjuk kihűlni.

 Krémhez:

1. A habtejszín kivételével minden hozzávalót tegyünk egy tálba és habosítsuk ki robotgép segítségével.

2. A hideg habtejszínt verjük habbá, majd óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a krémünkbe.

 Lemon curd-höz:

1. Vízgőz felett egy hőálló edényben megolvasztjuk a vajat.

2. Belereszeljük a citrom héját és hozzáadjuk a levét is, majd a tojáson kívül a többi hozzávalót is.

3. A tojásokat felverjük és vékony sugárban elkezdjük hozzácsurgatni a vajas keverékhez folyamatos keverés mellett.

4. Alacsony hőfokon főzzük tovább, míg be nem sűrűsödik.

5. Vigyázzunk, ne főzzük túl, mert rántotta lesz a krémünkből! Ha besűrűsödött, félretesszük szobahőmérsékletűre kihűlni.

 Összeállítás:

1. A kihűlt piskótánkat három részbe vágjuk.

2. Az alsó piskótalapot visszarakjuk a tortaformába és jól meglocsoljuk a citromos sziruppal.

3. Jöhet rá egy adag mascarponés-citromos krém, erre jön a második lap és folytatjuk így a betöltést.

4. Hagyjunk a végére a mascarponés krémből egy keveset, ezzel vonjuk be a tortát kívülről is.

5. Mehet a hűtőbe dermedni. 1-2 óra múlva kivesszük és nyakon öntjük a tetejét a lemon curd-del, tetszés szerint díszítjük.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Hornyák Olivér

Hornyák Olivér receptje

Szerkesztőink kedvencei

Csokoládés-babapiskótás szelet

Csokoládés-babapiskótás szelet

A kötelező hétvégi sütiadag

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?