Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Erdei gyümölcsös túrótorta

Olivér séf finom piskótája túrókrémmel, házi gyümölcsszósszal leöntve
2016. október 16.

Hozzávalók

  • Piskótalaphoz:
  • 4 db tojás
  • 4 ek. kristálycukor
  • 4 ek. liszt
  • 1 csipet só
  • 22 cm átmerőjű tortaforma
  • Túró mousse-hoz:
  • 500 g túró
  • 200 ml habtejszín
  • 4 db lapzselatin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk. vanília aroma
  • 1 db citromhéja és leve
  • kristálycukor ízlés szerint!
  • Szószhoz:
  • 250 g fagyasztott erdei gyümölcs
  • 150 g kristálycukor (de főzés közben kóstolgassuk, és igény szerint édesítsük még)
  • fél citrom leve
  • 1 tk. vaníliás cukor
  • 3 ek. étkezési keményítő

Elkészítés

Piskótalap:

1. Szedjük szét a tojásokat.

2. Kezdjük el a fehérjét felverni egy pici sóval, majd mikor kezd habosodni, adjunk hozzá 3 evőkanál cukrot és verjük kemény habbá.

3. A maradék cukorral (1 evőkanál) habosítsuk ki a sárgáját is. Ha ez is megvan, öntsük hozzá a fehérjehabhoz és óvatosan forgassuk bele.

4. Végül szitáljuk bele a lisztet és óvatosan, de gyors mozdulatokkal keverjük el.

5. Ne kevergessük sokáig, mert összeesik a tészta!

6. Öntsük bele a masszát a tortaformába, előmelegített sütőben süssük 180 fokon, 15-20 percig, de ellenőrizzük tűpróbával.

Túró mousse:

1. A túrót és a habtejszín felét (100 ml) botmixerrel turmixoljuk krémes állagúra, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az aromát, a citrom héját és levét, és ízesítsük ízlés szerint cukorral.

2. A 4 db zselatinlapot áztassuk hideg vízbe, kb. 5 percig, ezután jól nyomkodjuk ki kézzel és mikróban melegítsük folyóssá.

3. Vigyázzunk, ne forraljuk fel! Legyen kellemesen meleg.

4. Adjuk a túrókrémünkhöz és nagyon gyors mozdulatokkal keverjük jól el.

5.  A maradék tejszínt robotgép segítségével verjük habbá, végül óvatosan forgassuk bele ezt is a krémünkbe.

6.  Ha kivettük a tortaformából a piskótát, akkor most helyezzük vissza, kapcsoljuk rá és öntsük rá a piskótánkra a túrókrémet. Tegyük hűtőbe 2-3 órára.

Szósz:

1. Egy lábasba tegyük bele a fagyasztott erdei gyümölcsöt és közepes lángon kezdjük el forralni.

2. Ha már kezd puhulni, kicsit összeesett, hozzáadhatjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a citrom levét.

3. Főzzük tovább kb. 5 percig.

4. Amikor már forr, vegyük le a tűzről és botmixerrel turmixoljuk át.

5. Ha ez is meg van, tegyük vissza főni.

6. A keményítőt hideg vízben oldjuk fel, majd öntsük ezt is hozzá, folyamatos keverés mellett.

7. Főzzük még 2-3 percig, hogy jól besűrűsödjön. Hagyjuk kihűlni, mielőtt felhasználnánk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Hornyák Olivér

Hornyák Olivér receptje

Szerkesztőink kedvencei

Lisztmentes krémes túrótorta (gluténmentes)

Lisztmentes krémes túrótorta (gluténmentes)

Meglepően gyorsan elkészíthető ez a lisztmentes, tehát gluténérzékenyeknek is kínálható krémes túrótorta.
Mogyorós túrótorta

Mogyorós túrótorta

Házias, török mogyorós túrótorta. Egy kiadós leves után kiváló második fogás, főleg egy hideg téli napon.
Zöldfűszeres juhtúrótorta

Zöldfűszeres juhtúrótorta

A túrótorta sós változata, juhtúróból, sok-sok zöldfűszerrel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.