Frissítő és könnyű édesség, sok gyümölccsel
Ha nem akarunk túl sok időt a konyhában eltölteni, -főleg ebben a hőségben- de ennénk valami frissítő és könnyű édességet, akkor ez a mi receptünk! A sütemény alja egy vékony piskótalap, csak ez a művelet időigényes, de még így is megéri, az íz pedig kárpótol bennünket a végén! Bármilyen gyümölccsel ki lehet próbálni, nálam most a sárgabarack volt a kiválasztott!
Hozzávalók
kb. 25x25 cm tepsihez- Piskótához:
- 6 db tojás
- 120 g kristálycukor
- fél csomag vaníliás cukor
- 120 g liszt
- só
- Krémhez:
- 500 g túró
- 200 g habtejszín
- 100 g tejföl
- 150 g porcukor, ízlés szerint több
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 nagy citrom héja és leve
- 15 g zselatinpor
- 400 g friss sárgabarack
- 300 g sárgabarack lekvár
Elkészítés
Elkészítjük a piskótát. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét elkezdjük felverni egy csipet sóval, majd amikor kezd habosodni, hozzáadjuk apránként a cukrot. A sárgáját is kihabosítjuk a vaníliás cukorral, ezután óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjéhez. Hozzászitáljuk a lisztet is három részletben alaposan elkeverjük egy spatula segítségével. Vajjal kikent, kilisztezett tepsibe öntjük a masszát és 180 fokon kb. 35 perc alatt (tűpróbával) készre sütjük. Ha kihűlt, félbe vágjuk.
A túrót, ha nagyon csomós lenne, törjük össze kicsit villával. Adjuk hozzá a habtejszínt, ez kicsit lazítani fog az állagán, alaposan keverjük össze, akár robotgép segítségével. Ezután mehet bele a maradék hozzávaló a zselatinon kívül: tejföl, porcukor és vaníliás cukor, citrom héja és leve. A zselatinport oldjuk fel egy kevés hideg vízzel, várjunk vele 1-2 percet míg megduzzad, majd mikróban melegítsük fel, de csak csípősre, ne forrjon fel! Adjuk hozzá a krémünkhöz és gyorsan keverjük el.
A sárgabarack lekvárt forraljuk fel, majd a már kihűlt piskótalapot fektessük vissza a tepsibe és kenjünk meg vele. Ne sajnáljuk, bőven áztassuk el vele a piskótát, azonban egy keveset majd hagyjunk meg, ez majd a díszítéshez fog kelleni. A sárgabarackokat mossuk meg, majd vágjuk fel vékony szeletekre és borítsuk be velük a piskótát. Helyezzük rá a másik piskótalapot is, erre pedig ráönthetjük a túrós krémet. A maradék lekvárt csurgassuk a tetejére kanállal, összevissza, nem kell szépen. A kanál másik végével „keverjük össze” a lekvárral a túrót, de csak épphogy, hogy szép márványos külsőt kapjunk. Végül mehet a hűtőbe 2-3 órára dermedni. Jó étvágyat!