Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ha már unod a piskótás sütit és kipróbálnál valami újat, ez tetszeni fog!

Genovai piskótás, vaníliás áfonyás torta
2017. június 9.

Hőmérőkkel elő!

Hozzávalók

28 cm-es tortaformához
  • Genovai piskóta
  • 8 db tojás (M-es)
  • 250 g liszt
  • 40 g vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 260 g kristálycukor
  • 330 g áfonyalekvár
  • Vanília mousse
  • 500 g mascarpone
  • 100 g joghurt
  • 200 g porcukor
  • 10 g zselatinpor
  • 20 g vanília őrlemény
  • 150 g habtejszín
  • 125 g friss áfonya

Elkészítés

A piskóta elkészítése:

Habüstbe üssük bele a tojásokat adjuk hozzá a kristálycukrot majd helyezzük vízfürdőre úgy, hogy a víz ne érintkezzen a habüsttel. Hőmérő segítségével melegítsük 50 fokig, folyamatosan kevergetjük közbe. Ha elérte az 50 fokot, robotgép segítségével kihűlésig habosítjuk, majd hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat a citrom reszelt héját. A lisztet 3 részletbe hozzászitáljuk (óvatosan, hogy ne törjön össze a piskótánk) sütőpapírral bélelt formába öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük! Ha elkészült, teljesen kihűtjük, majd 2 részre vágjuk. Az áfonyalekvárt 3-4 evőkanál vízzel felforraljuk. Az egyik piskótalapot visszahelyezzük a tortaformába, majd megkenjük a lekvárral és ráhelyezzük a másik piskótalapot.

A vanília mousse elkészítése:

 A tojások sárgáját a porcukorral és a vanília őrleménnyel egy habüstben kihabosítjuk, majd vízgőz felett folyamatos kevergetés közbe 70 fokig melegítjük. Ha elérte a 70 fokot, levesszük a vízfürdőről, majd robotgéppel kihűlésig habosítjuk. Hozzákeverjük a mascarponét és a joghurtot. A  zselatinport  annyi hideg vízbe áztatjuk, ami éppen ellepi, ha megszívta magát, mikróba éppen hogy folyósra melegítjük, majd hozzácsurgatjuk a krémünkhöz. A habtejszínt habbá verjük, majd óvatosan a krémhez keverjük. Az áfonyaszemeket félbevágjuk és beleforgatjuk a krémbe, ezután rá kanalazzuk a piskótára és elosszuk egyenletesen. Folpackkal lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük! Friss áfonyával díszítjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

8 perces mascarponés pohárdesszert

8 perces mascarponés pohárdesszert

Ez a váratlan vendég desszertje
Ez a hétvégi sütiajánlónk

Ez a hétvégi sütiajánlónk

Vaníliás epres torta

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?