Mi már tudjuk, milyen sütit sütünk legközelebb. Olivér séf végre elárulta a legújabb kis kedvencünk receptjét
Hozzávalók
28-cm átmérőjű tortaformához- A piskótához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- A roppanós részhez:
- 6 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 15 dkg cukor
- 10 dkg durvára darált dió
- A krémhez:
- 160 g tojássárgája (kb. 8 db tojásé)
- 140 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 7,5 dl 2,8%-os tej
- 1,5 vanília rúd
- 70 g jó minőségű vaj
- 70 g keményítő
- 2 dl habtejszín
- 5 g zselatinpor
- A díszítéshez:
- 6 db tojásfehérje
- 15 dkg cukor
Elkészítés
Piskóta:
1. Szedjük szét a tojásokat. Kezdjük el a fehérjét felverni egy pici sóval, majd mikor kezd habosodni, adjunk hozzá 4 evőkanál cukrot és verjük kemény habbá.
2. A maradék cukorral (2 evőkanál) habosítsuk ki a sárgáját is. Ha ez is meg van, öntsük hozzá a fehérjehabhoz és óvatosan forgassuk bele. Végül szitáljuk bele a lisztet és óvatosan, de gyors mozdulatokkal keverjük el.
3. Ne kevergessük sokáig, mert összeesik a tészta! Öntsük bele a masszát a tortaformába, előmelegített sütőben süssük 180 fokon, 20-25 percig, de ellenőrizzük tűpróbával! Ha kész, hagyjuk a formában kihűlni.
Roppanós réteg:
1. A tojások fehérjéjét elkezdjük habosítani egy csipet sóval, ha félkeményre felvertük, mehet bele a cukor, majd tovább habosítjuk addig, amíg jó masszív habot nem kapunk.
2. Ha elkészült, óvatosan, fakanál segítségével bele keverjük a darált diót.
3. Sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk, (kb. fél centi vastag legyen) majd előmelegített 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük (kb. 10 perc).
4. Ha elkészült, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni!
Vaníliás krém:
1. A tejet felmelegítjük a vaníliarúd kikapart magjával, a cukorral és a vaníliás cukorral, majd félrehúzzuk.
2. A tojások sárgáját a keményitővel habverő segítségével elkeverjük, majd hozzá csurgatunk a tejes keverékből egy keveset (kb. 1dl) és közben folyamatosan keverjük. Ezután mehet vissza az edénybe és addig főzzük, míg jó sűrű, szinte olyan sűrű krémet kapunk, ami elválik az edény falától.
3. Ha ezt elértük, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vajat apránként.
4. Csomómentesre keverjük, végül félrerakjuk hűlni.
5. Érdemes időnként rákeverni, hogy ne bőrösödjön be.
6. Ha visszahűlt szobahőmérsékletűre, frissen tartó fóliával letakarva hűtsük ki teljesen. (a fóliától nem fog bebőrösödni a krémünk, miután betettük a hűtőbe).
7. Ha teljesen kihűlt, 2 dl habtejszínt habbá verünk, majd spatula vagy fakanál segítségével óvatosan belekeverjük a krémbe.
8. A zselatinport annyi hideg vízbe áztatjuk, hogy éppen ellepje. Hagyjuk 5 percig duzzadni, majd mikróba csípősre melegítjük, ezután csurgatjuk hozzá a krémhez.
9. Ha mind a két tésztánk teljesen kihűlt, elkezdhetjük összeállítani a tortát.
10. A roppanós lapunkból vágjunk ki egy ugyan akkora átmérőjű karikát, mint a tortánk.
11. Egyszerűen csak helyezzük rá a formánkat, amiben kisült a piskóta és vágjuk körbe.
12. Hogy ne legyen száraz, kenjünk egy vékony réteg baracklekvárt a piskótára (előtte melegítsük meg kicsit, hogy könnyebb legyen kenni) majd jöhet a roppanós lap.
13. Erre simítjuk a vanília krémet és betesszük kb. 1 órára dermedni a hűtőbe. Közben elkészítjük a tojáshabot.
14. A fehérjét felverjük a cukorral jó kemény habbá, majd fagyiskanál segítségével sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. 180 fokos sütőben, kb. 10 perc alatt szép aranybarnára sütjük és mehet is a torta tetejére. Tetszőleges gyümölcsökkel díszíthetjük.