Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sacher torta, avagy a tökéletes egyensúly süteménye

Olivér séf egyik kedvenc édessége, és azt állítja, hogy nem nehéz elkészíteni!
2017. március 31.

Mindig is a kedvenc édességeim közzé tartozott a Sacher torta. Ha jellemeznem kéne, azt mondanám: a tökéletes egyensúly. A Sacher piskóta csokis édessége ellensúlyozza a savas házi barack lekvárt, édes, de mégsem gejl. Könnyű, de laktató. És a legjobb, hogy nagyon egyszerű elkészíteni! Lássunk is hozzá!

 

Hozzávalók

  • Hozzávalók a piskótához:
  • - 130 g vaj
  • - 70 g porcukor
  • - 8 db tojás
  • - 130 g búzaliszt
  • - 130 g  étcsokoládé
  • - 150 g kristálycukor
  • A barackos részhez:
  • - 3 cl barack pálinka
  • - 250 g baracklekvár
  • Csokiganache:
  • - 100 g étcsokoládé
  • - 100 ml habtejszín
  • Díszítés:
  • - 100 g mascarpone
  • - 100 g sárgabaracklekvár
  • - 100 g porcukor (elhagyható, ha elég édes a lekvárunk)
  • - 100 g tortabevonó (étcsokoládé)

Elkészítés

A piskóta elkészítése:
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk a vajjal, majd visszahűtjük szobahőmérsékletűre. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a porcukorral robotgép segítségével tejföl állagúvá keverjük. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük. Ha visszahűlt a csokoládénk, hozzácsurgatjuk a tojássárgájához. A fehérje 1/4-ed részét hozzákeverjük a csokis részhez, nyugodtan lehet habverővel, mert csak lazítjuk a tésztánkat, majd a maradék fehérjét is óvatosan beleforgatjuk. A lisztet két részletben beleszitáljuk, óvatos mozdulatokkal elkeverjük a tésztánkba. Sütőpapírral bélelt, 25 cm átmérőjű tortakarikába töltjük és 170 fokos, előmelegített sütőben 50 percet sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük!)

A baracklekvárt a pálinkával felforraljuk, a kihűlt piskótánkat vízszintesen félbevágjuk és megkenjük a forró baracklekvárral. Ráhelyezzük a másik piskótalapot és körbekenjük a tortánkat a maradék lekvárral. 30 percre hűtőbe tesszük.

A tejszínt felforraljuk, majd beletörjük a csokoládét úgy, hogy mindenhol ellepje. 1 percig állni hagyjuk, majd elkeverjük. Ráöntjük a torta közepére, majd spatulával elkenjük simára. 30 percre hűtőbe tesszük.

A sárgabaracklekvárt simára turmixoljuk, összekeverjük a mascarponéval és a porcukorral, majd habzsákba töltjük és a tortánk tetejére pici halmokat nyomunk.

Az étcsokoládé tortabevonót vízgőz felett felolvasztjuk, majd sütőpapírra egyenletesen elkenjük és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, végül 10 percre hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen. Tetszés szerinti formára vágjuk vagy törjük és körberakjuk vele a tortát.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Túró Rudi torta

Túró Rudi torta

Olivér séf kerekbe szabott finomsága
Csokis panna cotta

Csokis panna cotta

Méghozzá különleges változatban, sütemény formájában

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.