Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sajtból van a Hold! Szarvacska tésztás Mac&Cheese golyók

2017. június 4.

Azt hiszem, a sajtok népszerűsége vitathatatlan, így nem csoda, ha az Egyesült Államokban saját napja is van június 4-én. Sokat gondolkoztam, milyen sajtos ételt készítsek a sajtnap tiszteletére, végül úgy döntöttem, ha már USA, idézzük meg az amerikaiak egyik kedvenc fogását, a Mac&Cheese-t. Sőt, csavarjunk rajta egyet rögtön, ezúttal kis rántott golyók formájában köszön vissza ez az autentikus fogás. Nevében a „mac” makarónit jelent, és a tengerentúlon elbow macaroni fajtájú tésztából készítik. Mivel nálunk nehezen beszerezhető, azt javaslom, hogy nyugodtan helyettesítsétek a rá nagyon hasonlító szarvacskával, én is ebből készítettem a képen szereplő golyókat.

Hozzávalók

16 darabhoz
  • 25 dkg szarvacska tészta

  • 15 dkg tetszőleges sajt (vörös vagy fehér cheddar, gouda, maasdamer stb.)
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl tej
  • őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió
  • 3+2 tojás
  • zsemlemorzsa
  • liszt
  • 4 dl olaj a sütéshez
  • A mártogatóshoz:
  • 25 dkg tejszínes krémsajt
  • tejföl
  • só, bazsalikomlevelek

Elkészítés

A szarvacska tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük. Ezúttal nem szükséges al dentére hagyni, nyugodtan puhára főzhetjük. Miután elkészült, leszűrjük és félretesszük.

A sajtot lereszeljük. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, belereszeljük a megpucolt fokhagymagerezdeket, rászórjuk a sajtot és felöntjük a tejjel. Lassú tűzön addig kevergetjük, amíg a sajt teljesen elolvad. Közben sóval, borssal és jó sok szerecsendióval fűszerezzük. Végül alaposan hozzáforgatjuk a tésztát, és félretesszük hűlni.

A teljesen kihűlt sajtos tésztát letakarva hűtőbe tesszük minimum 3 órára vagy akár egy éjszakára. Fontos, hogy a keverék jól összeálljon, egyáltalán nem gond, ha a tésztadarabok összetapadnak, elvesztik formájukat.

macandcheesegolyok1

A hűtőből kivett sajtos tésztát kikeverjük 3 elhabart tojással és annyi zsemlemorzsával, hogy összeálljon. (Ha mégsem áll össze, további 1 tojás és némi plusz zsemlemorzsa hozzáadásával tökéletesíthetjük az állagát.) Nedves kézzel 16 golyót formázunk belőle, ezeket fél órára ismét hűtőbe tesszük.

A golyókat hagyományos módon először lisztbe, ezt követően felvert, sózott tojásba, végül pedig zsemlemorzsába forgatva panírozzuk. Közepesen forró olajban aranybarnára sütjük, tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.

A tejszínes krémsajtot kikeverjük annyi tejföllel, hogy krémes, mártogatható állagot kapjunk. Kevés sóval fűszerezzük, és aprított bazsalikomot keverünk bele. A sajtgolyók mellé tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Könnyű, paradicsomos, diétás finomság, nyári vacsorának vagy köretnek is tökéletes!

A „pizza” tésztája ezúttal nem lisztből, hanem kaliforniai paprikából áll. Készítsük minél többféle színű paprikából, hogy ne csak nagyon finom, hanem ugyanannyira mutatós is legyen!
Ez az egyik legfinomabb quiche, amit eddig kóstoltunk!

Ez az egyik legfinomabb quiche, amit eddig kóstoltunk!

Ezt a könnyű receptet készítsd el vacsorára, mert a spárga és a bacon verhetetlen páros!
Csirkés-gombás rántott palacsinta görög joghurtos uborkasalátával

Csirkés-gombás rántott palacsinta görög joghurtos uborkasalátával

Bár laktató főétel, ízeiben a könnyű, nyárias ételeket idézi. A csirke fűszerkeveréke paprikás-zöld fűszeres, a saláta frissítő, a legfinomabb jól behűtve.

Napi ajánlatunk

Top videók

Almás kalácspuding

Krémes és gyümölcsös, télies ízű és illatú kalácspuding. Vegyétek ki a sütőből, hintsétek meg porcukorral, és tálaljátok azon melegében!

Nutella imádók figyelem! Ezt a kekszet ki kell próbálnotok!

Sokak kedvenc mogyorókréme nemcsak kanalazva vagy kalácsra kenve finom, hanem szaftos kekszet is készíthetünk belőle