Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Nyáresti partikaja a javából! Mázas-zöldfűszeres csirkeszárnyak krumplisalátával és brindzás mártogatóval

A ropogós, mázas csirkeszárny nem hiába lett Amerika egyik legnépszerűbb étele. Elősütés, közben máz keverés, aztán már mehet is a szárnyakra, hogy együtt süljenek-piruljanak tovább. Én most az édes-csípős húst klasszikus krumplisalátával és sós karakterű brindzás mártogatóval tálaltam. 

Hozzávalók

4 személyre
  • A szárnyakhoz:
  • 12 db csirkeszárny
  • 4 evőkanál méz
  • 8 evőkanál csípős ketchup
  • 1,5 evőkanál sötét szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8-10 rozmaringlevél
  • fél csokor petrezselyem
  • őrölt fekete bors
  • A salátához:
  • 60 dkg burgonya
  • 2 fej lila hagyma
  • 8 dl víz
  • 3 evőkanál 20%-os ecet
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • A mártogatóhoz:
  • 4 dl natúr joghurt vagy görög joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg brindza
  • őrölt fekete bors
  • (ízlés szerint só)
  • mentalevelek

Elkészítés

A főzést a saláta és a mártogató elkészítésével kezdjük, hogy az ízek jól összeérjenek. A burgonyát megmossuk, héjában, bő vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Mikor kihűlt, megpucoljuk, felkarikázzuk és egy nagy tálba szórjuk a megtisztított, félkarikára vágott lila hagymával együtt. A vizet kikeverjük az ecettel, cukorral és sóval. A krumplira öntjük, lefedjük, tálalásig hűtőbe tesszük.

A joghurtot kikeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával, belemorzsoljuk a brindzát. Borssal és (a brindza sósságához mérten) sóval fűszerezzük, végül hozzáadjuk a felcsíkozott a mentát. Tálalásig hűtőbe tesszük.

csirkeszarnyak1

A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, végeiket éles késsel levágjuk (ezeket felhasználhatjuk pl. alaplé készítéséhez). Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük a szárnyakat, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percet sütjük.

Közben elkészítjük a mázat. A mézet kikeverjük a csípős ketchuppel, a szójaszósszal, a megpucolt, lereszelt fokhagymával, a finomra aprított rozmaringgal és petrezselyemmel, valamint a borssal. A szójaszósz megadja a sósságát, ám ha kevésnek érezzük, mehet bele még egy kevés só is.

Az elősütött szárnyakat kivesszük a sütőből, ecset segítségével alaposan megkenjük a mázzal, majd visszatoljuk a sütőbe. Magasabb hőfokra kapcsolunk, és készre sütjük-pirítjuk a húst.

Burgonyasalátával és joghurtos mártogatóval tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

A hideg gyümölcslevesek, amúgy is a nyári ebédek főszereplői, ez a bazsalikomos őszibarackleves biztos siker, a bazsalikom egyszerűen csodát tesz!
Íme a tiramisu nyári változata

Íme a tiramisu nyári változata

Gyümölcsös pohárdesszert, amiben fix a babapiskóta és a mascarpone, a változók: a gyümölcs, a kávé, a gyümölcslé, a tojás...

Top videók

Húsgolyó másképp! Sonkába tekerve, nyársra húzva, padlizsánkrémmel és korianderes joghurttal

A szinte unalomig ismételt húsgolyó új értelmet nyer, ha vékony, ízletes sonkába tekerve sütjük át. A mártogatókkal se spóroljunk, nyáron a friss zöldségek és fűszernövények dömpingje jó alkalmat ad arra, hogy akár kétféle krém is készüljön egyszerre.

Üde, nyárias tésztaétel, melyet a citrom frissítő íze tesz igazán ellenállhatatlanná!

Arra az egyre figyeljetek, hogy elkészítéséhez mindenképp kezeletlen héjú citromot használjatok!