Itt egy szuper recept arra az esetre, ha épp egy isteni csirkés kaját készítenél
Mi magyarok nagyon szeretjük a bundázott, rántott fogásokat. Ezekbe a hagyományos ételekbe is érdemes vinni egy kis csavart, vagy például izgalmas körettel tálalni. A spenót, a brindza és a tonhal együtt szuper ízt kölcsönöz a csirkének, amit csak fokoz a bacontakaró, valamint a sült zöldségek édes-pikáns karaktere.
Hozzávalók
4 személyre- A töltött csirkéhez:
- 4 db felezett csirkemellfilé
- 2 nagy marék bébispenótlevél
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fehér bors
- reszelt szerecsendió
- 6 púpozott evőkanál brindza (vagy juhtúró, esetleg áttört, sózott túró)
- 6 púpozott evőkanál natúr lében eltett, lecsepegtetett, aprított tonhal (konzerv)
- 20 dkg baconcsík
- liszt, tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz
- 4 dl olaj a sütéshez
- újhagyma zöldje a díszítéshez
- A sült zöldségekhez:
- 20 dkg koktélparadicsom
- 4 szál angol zeller
- 2 evőkanál olívaolaj
- cayenne chili, só
Elkészítés
A csirkemellfiléket megformázzuk, vastagabb végükbe éles késsel zsebet vágunk. (A zsebet a mell belseje felé kisebb pengéjű késsel érdemes tágítani.)
A bébispenótot megmossuk, felcsíkozzuk. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat a vajjal együtt, rádobjuk a lereszelt fokhagymát és a spenótleveleket, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Pár percig sütjük kevergetve, hogy a levelek összeessenek.
Közben a sült zöldségekhez a paradicsomot megmossuk, a szintén megmosott angol zellert nagyobb darabokra vágjuk. Sütőtálba tesszük, átkenjük olívaolajjal, a zellert ízlés szerinti mennyiségű chilivel fűszerezzük, és mindkét zöldséget megsózzuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percet sütjük.
A brindzát kikeverjük a tonhallal és a spenóttal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan a zsebekbe töltjük. A töltött melleket betekerjük baconcsíkokba úgy, hogy a zseb nyílása is alaposan fedve legyen.
A csirkemelleket hagyományos módon lisztbe, sózott tojásba és zsemlemorzsába panírozzuk, majd közepesen forró olajban, lassan, forgatva átsütjük.
A kész töltött csirkét a sült zöldségkörettel és tetszőlegesen burgonyával, rizzsel tálaljuk, kevés aprított újhagyma zöldjével díszítjük.