Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sok gyümölcs, finom tészta és csak 10 perc: süssünk meggyes cobblert

Éljen a meggyszezon!
2017. January 27.

Télen is vágyunk a nyári színekre és ízekre, legalábbis én így január vége felé már határozottan várom a cseresznye-, meggy- és barackszezont. Éppen ezért mindig tartok otthon mirelit meggyet, annyira sok sütit, pohárdesszertet feldob, és a színe is csodás. Ezúttal cobblerbe került: sok gyümölcs, finom tészta, ráadásul az előkészítése nem több 10 percnél.

A cobbler sokak kedvencéhez, a crumble-höz, azaz morzsasütihez hasonló: a sütőtál aljára gyümölcsöt halmozunk, erre azonban nem morzsa, hanem puha tészta kerül kis halmokban. Ha többféle mirelit gyümölcsmaradékotok lapul a hűtőben, csak borítsátok össze a tepsiben, rá a tészta, és már mehet is a sütőbe! Langyosan és hidegen is tálalhatjátok, egy kis tejszínhab csak fokozza a finomságát.

 Ha a crumble-höz is kedvet kapnátok, találtok egy nagyon finom almás-zabos verziót itt az Ízes Életen, a receptjeim között!

Hozzávalók

egy közepes méretű sütőtálhoz
  • A gyümölcsös réteghez:
  • 40 dkg friss/ mirelit meggy
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 + 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 nagy csipet őrölt gyömbér
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 dl habtejszín
  • 2-3 evőkanál joghurt

Elkészítés

 A sütőtál aljában kiterítjük a meggyet. Összekeverjük az étkezési keményítővel, 2 evőkanál cukorral, a fahéjjal és a gyömbérrel.

A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a kétféle cukrot és az elhabart tojást. Beleöntjük a tejszínt és a joghurtot, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Puha, kissé ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha túl kemény, kevés joghurttal, ha túl lágy, kevés liszttel tökéletesíthetjük az állagát.

A tésztából a gyümölcsrétegre kis borzas gombócokat helyezünk úgy, hogy maradjon egy kis hely köztük; sütés közben terülni fognak. A tetejét megszórjuk a maradék cukorral.

A sütőtálat 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük a süteményt.

meggyescobbler1

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Süssünk rendhagyó, édes olasz fánkot a farsangi szezonra! A siker garantált!

Süssünk rendhagyó, édes olasz fánkot a farsangi szezonra! A siker garantált!

Édes rizottógolyók, avagy az olaszok híres arancinije
Sajttorta sütés nélkül

Sajttorta sütés nélkül

"Ha a nagy karácsonyi előkészületben folyamatosan megy a sütő, és ennek ellenére még mindig úgy érzitek, hogy sosem lesztek készen, érdemes bevetni a sütés nélküli sütemények jolly jokerét, a sajttortát."
Ragacsos-pereces sütemény

Ragacsos-pereces sütemény

Diétásnak semmiképp sem nevezhető ez az amerikai sütikre emlékeztető édes-sós, kakaós, karamellás finomság, DE! Olyan nagyon finom! Ráadásul egy hideg, fárasztó nap után hazatérve nincs is jobb mint egy szeletke belőle, a roppanós sós perec és a szaftos karamella párosa garantáltan jókedvre derít!

Napi ajánlatunk

Top videók