Búcsúzzunk a téltől ezzel a gyümölcsös rakott kalácspudinggal
Hozzávalók
4-6 személyre- 1 szikkadt kalács (kb. 35 dkg)
- 3 dl+1 l tej
- 5+10 dkg cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 csapot teáskanál + 1 csipet mézeskalács-fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj)
- 2 zacskó vaníliás pudingpor
- 5 dkg mazsola
- 15 dkg meggy (mirelit)
- 1 kávéskanál olaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 0,5 dl habtejszín
Elkészítés
A kalácsot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, egy szögletes formához 8 szeletre lesz szükségünk. A 3 dl tejet ízesítjük az 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a csapott teáskanálnyi mézes fűszerrel.
Az 1 l tejből 1 dl-ben simára keverjük a pudingport. A többi tejet felforraljuk egy lábasban a 10 dkg cukorral, hozzáadjuk a pudingporral elkevert tejet, és kevergetve sűrűre főzzük.
A kalácsszeleteket megmártjuk az ízesített tejben. 4 darabbal kirakjuk a sütőtál alját, rárétegezzük a puding felét, és megszórjuk a mazsola felével. Erre kerül a maradék beáztatott kalács, puding és mazsola, majd megszórjuk a tetejét a lecsepegtetett meggyel.
A sütőtálat 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 40 perc alatt készre sütjük. A sütési idő felénél letakarjuk alufóliával.
A kész süteményt hűlni hagyjuk. Közben vízgőz felett, az olajon megolvasztjuk az összetördelt étcsokit. Ízesítjük a maradék mézes fűszerrel, majd simára keverjük benne a tejszínt. Rácsorgatjuk a sütemény tetejére, szilárdulás után szeleteljük.