Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Az egyik legegyszerűbb süti: könnyű, lágy és nagyon krémes

Ráadásul Amerika kedvenc édessége. Banana Cream Pie, azaz Vaníliás pite banánnal
2017. március 2.

Tudtátok, hogy az USA-ban március 2-án ünneplik a National Banana Cream Pie Day keretében ezt  a szép kis pitét? Azt hiszem, a süti méltán nevezhetne be az egyik legegyszerűbb sütemény címre, de ez persze semmit sem von le élvezeti értékéből. Sok verziója kering a neten, nincsenek kőbe vésett szabályok. Az alja lehet omlós tészta (én is ilyet sütöttem), de ha nem szívesen kapcsolnátok be a sütőt, behűtött vajas kekszmorzsa is lehet a krém alatt. Krémje főzött vaníliakrém vagy vaníliapuding, de olvastam banános pudingból készült változatról is. Alatta banánkarikák lapulnak, a tetejére pedig ízlés szerint egy kevés vagy éppen tetemes mennyiségű tejszínhabot kanalazunk. Könnyű, lágy és nagyon krémes, próbáljátok ki!

Hozzávalók

egy kisebb, 20-21 cm átmérőjű piteformához:
  • Az omlós alaphoz:
  • 12 dkg liszt
  • 8 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet só
  • kevés hideg víz az összeállításhoz
  • A töltelékhez:
  • 5 dl tej
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor (főzős)
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál vanília aroma
  • 1 banán
  • A tetejére:
  • 2 dl habtejszín
  • fél-1 banán
  • kevés citromlé

Elkészítés

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a sót és egy kevés hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.

A lehűlt tésztát lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyújtjuk. A pitesütő tálat kikenjük vajjal, beletesszük a tésztát, elegyengetjük. A kilógó széleket nem muszáj levágni, vissza is hajthatjuk peremnek, így szép rusztikus pitét fogunk kapni.

A tészta alját alaposan megszurkáljuk villával, ráterítünk egy darabka sütőpapírt, majd a peremig feltöltjük sütőbabbal. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percet vakon sütjük, majd eltávolítjuk a babot és a papírt, és további kb. 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe.

Közben a tejből, a pudingporból, a cukorból és a vanília aromából hagyományos módon sűrű pudingot főzünk.

A kész pitetésztát minimum langyosra hűtjük. Felkarikázzuk a banánt, a karikákat elrendezzük a tésztán. Ráöntjük a szintén langyosra hűlt pudingot, a tetejét óvatosan lefedjük fóliával úgy, hogy ne érjen hozzá a pudinghoz, majd a teljes hűlés után hűtőbe tesszük pár órára.

Tálalás előtt felverjük a hideg habtejszínt, és a sütemény tetejére kanalazzuk. Banánnal díszítjük, a banánkarikák felületét átkenjük egy kevés citromlével, hogy ne barnuljon be gyorsan a gyümölcs.

bananacreampie1

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.