Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyorsan mennyeit: Langyos thai avokádó-ráksaláta kókuszpehellyel

Az egész maximum 10 percet vesz igénybe.
2016. November 30.

Mennyei. Ez a jelző az akkor hatéves Lolám száját hagyta el, amikor megkóstolta a lenti fogást. A legkisebb a maga másfél évével a szokásos kérést tudta minden falat után megfogalmazni, hogy „kapatok? kapatokkapatokkapatok?”, miközben türelmetlenül nyúlt a tál után. Négy év telt el, de lelkesedésük a thai ízek, valamint a rák irányába azóta is töretlen. Valamit csak sikerült átörökítenem… Merthogy mostanára már talán pont százszor leírtam több lehetséges formában is, hogy rajongásig imádom a thai ízeket.

 Ennek a vacsorának a kigondolásánál is önkéntelenül megindult a kezem is a curryk és saláták elkészítésekor hagyományosan használt hozzávalók irányába, mint a lime, halszósz, a gyömbér, a citromfű, a korianderzöld, a kókusztej. A gyümölcsös tálból kacsingatott rám az egy darab avokádó. Volt itthon még roppanós zellerszár és frissen vásárolt kókuszpehely. Össze is állt a kép.

 

Hozzávalók

  • a pirított rákhoz:
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 kk só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 cm friss thai citromfű (más néven fenyérfű vagy citromnád)
  • 200g tisztított rákfarok
  • az öntethez:
  • 1 dl kókusztej
  • 1 lime reszelt héja és a felének a leve
  • 2 cm frissen reszelt gyömbér
  • 1 ek halszósz
  • 1/2 kk méz
  • a salátához még:
  • 1 érett avokádó
  • 1 szárzeller
  • 1 csokor korianderzöld
  • 1 marék kókuszpehely
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

Az egész maximum 10 percet vesz igénybe. Mindent tempósan és jó sorrendben kell csinálni, hogy pont egyszerre álljon készen a saláta összeállításra, és az avokádó se barnuljon meg.

1. A rákot bepácolom az olaj, a felaprított citromnád, a só és a reszelt fokhagyma keverékébe.

2. Amíg az öntetet megcsinálom, addig hagyom állni a rákokat pácban, miközben egy nagy átmérőjű serpenyőt is jó forróra hevítek.

3. Az öntethez a kókusztejbe belereszelem a fokhagymát, a gyömbért, a lime-héjat, belefacsarom a lime levét, hozzáadom a halszószt, a mézet, és jól elkeverem.

4. A rákokat beledobom a páccal együtt a serpenyőbe, elterítem úgy, hogy lehetőleg ne fedjék egymást, és két-három perc alatt megpirítom mindkét oldalukat.

5. Amíg pirulnak, a zellerszárat megmosom, vékonyan felszeletelem, egy keverőtálba dobom.

6. Az avokádót félbevágom, meghámozom, a magját kidobom, a feleket hosszában még egyszer elfelezem, majd centis darabokra vágom, küldöm a tálba a zellerszár után, és azonnal nyakonöntöm a lime-os, fűszeres, kókusztejjel, óvatosan össze is forgatom vele, hogy mindenhol bevonja az öntet, így nem fog megbarnulni az avokádó.

7. Már csak a korianderzöldet kell durvára felaprítanom szárastól, amit a rákkal és a rák ízgazdag szaftjával együtt a salátához adok.

8. Egy kanállal laza mozdulatokkal elkeverem a salátát, és száraz serpenyőben előzetesen lepirított kókuszpehellyel valamint frissen őrölt borssal megszórva tálalom is.

9. Igény szerint chilivel is vadíthatom.

 

Megosztom barátaimmal
Bezzegh Éva

Bezzegh Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!