Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fügés pisztáciás libamájpástétom

Bezzegh Éva módra
2016. szeptember 25.

Hozzávalók

  • 1 libamáj
  • 2dl tejszín
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1+1kk só
  • 2dl libazsír
  • 5dkg olvasztott vaj
  • 1dl Tokaji aszú
  • 10db aszalt füge
  • 2 marék pisztácia

Elkészítés

Egy kétórás délelőtti kényszervárakozás eredményeképpen rend lett a cipők között, lecserélődtek a nyári dzsekik átmeneti kabátokra, és elkészült a vacsi is.

1. A fügéket felnégyelem és az aszúban lefedve puhára párolom.

2. A zúzott fokhagymát és 1kk sót elkeverek a tejszínben.

3. A libamájat egy passzentos dobozba teszem, ráöntöm a pácot, a dobozt lezárom, és pár napra hűtőbe teszem.

4. A sütés napján a libazsírt közepes lángon felforrósítom, belemerítem a libamájat, a tejszínes pácot is elkeverem a zsírban, és a libamáj mindkét oldalát 5-7 percig sütöm.

5. Amikor a máj megsült (vigyázni kell, hogy nehogy túlsüssük, mert megkeményedik), a vajjal, 1kk sóval illetve a sütőzsírból 2-3 kanállal egy botmixer segítségével lepürésítem, majd belekeverem az egész hámozott pisztáciákat.

6. A megpuhult fügéket robotgépben pépesítem a párolólevükkel.

7. A pép felét egy csatosüveg aljában elterítem, a pisztáciás májat rákanalazom az üveget félig megtöltve, majd egy újabb fügeréteg következik és egy újabb adag májpástétom, amit végül tört pisztáciával díszítek.

8. Az üveget hűtőbe teszem pár órára, legalább annyi időre, hogy a pástétom kellően megdermedjen. (Amit én elfelejtettem: kevés zsírt csorgatok a pástétom tetejére – szépen fog mutatni az aranysárga dermedt zsír a pástétom tetején.)

9. Pirítóssal kínálom.

  

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Bezzegh Éva

Bezzegh Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

Grillezett libamáj birsalma kompóttal

Grillezett libamáj birsalma kompóttal

Jéghideg máj-forró serpenyő. Villámgyorsan elkészíthető fogás, akár Karácsony estére. Fűszeres, sáfrányos birsalma kompóttal tökéletes előétel az ünnepi asztalra.
Kacsamájas szendvics lilahagymalekvárral

Kacsamájas szendvics lilahagymalekvárral

A frissen sült kacsamáj és lilahagymalekvár csodálatos találkozása a ropogósra pirított kenyéren. Könnyű vacsorának egy pohár bor mellé, keresve se találnák jobbat!
Barnasörös mazsolás csirkemáj sütőtökrösztivel

Barnasörös mazsolás csirkemáj sütőtökrösztivel

Fantasztikus késő őszi-téli vacsora, ami ráadásul könnyedén elkészíthető. Változatos, izgalmas ízekkel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.