Karamellizált ananász pisztáciás joghurttal és Pezsgős lazacfilé spenótchipsszel
Hozzávalók
- Pezsgős lazacfilé spenótchipsszel:
- 2 db bőrös lazac filé
- 3 ek. olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ tk. só
- ¼ tk. őrölt bors
- ½ citrom reszelt héja
- 1,5 dl pezsgő
- 2 dl csirke alaplé
- 3 tk. kapribogyó
- 1,5 dl tejszín
- Spenótchips:
- 4 bögre bébispenót levél
- 2 ek. olívaolaj
- só, bors
- Karamellizált ananász pisztáciás joghurttal
- 1 db ananász
- 5 dkg barnacukor
- 6 dl frissen facsart narancslé
- 2 ek. méz
- ½ ananász
- 6 db mentalevél
- 2 marék pisztácia
- 5 dl natúr joghurt
- 1 tk. őrölt fahéj
Elkészítés
Pezsgős lazacfilé spenótchipsszel
1. A lazacok mindkét oldalát olíva olajjal, sóval, borssal, reszelt citromhéjjal bedörzsöljük. A serpenyőt felforrósítjuk és a hal mindkét oldalát 4-4 percig sütjük, addig, amíg a külseje aranybarna és ropogós, a belseje omlós és nem rózsaszín már a húsa.
2. Kivesszük a lazacfiléket a serpenyőből pihentetni egy tálra. Időközben üvegesre pároljuk a fokhagymát a serpenyőben maradt zsiradékban. Felöntjük pezsgővel, aminek az alkohol tartalmát elfőzzük.
3. Hozzáadjuk a csirke alaplevet. Addig főzzük, amíg a szósz a felére redukálódik. Legvégén felöntjük tejszínnel és hozzáadjuk a kapribogyót. Addig hagyjuk még a tűzön, amíg mártás állagot nem kapunk. Sóval-borssal ízesítjük.
4. Egy tálban összekeverjük a spenótot az olívaolajjal addig, amíg az olaj egyenletesen befedi a leveleket. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd ráhelyezzük a spenótleveleket úgy, hogy azok ne fedjék egymást. Sózzuk, borsozzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 12-13 percig sütjük. A sütőből kivéve 5 perc múlva ropogóssá válnak a levelek
Karamellizált ananász pisztáciás joghurttal
1. Előmelegítjük a sütőt 230 Celsius fokra, majd egy tepsibe sütőpapírt teszünk. Összekeverjük egy tálban a barna cukrot a narancslével, fahéjjal és a mézzel.
2. Megvárjuk, míg a cukor elolvad, majd a szeletelt ananászokat megforgatjuk a ”páclében”. 15 percig benne hagyjuk az ananászokat az ízesített folyadékban.
3. A marinált ananász szeleteket egyesével, a sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. A megmaradt páclevet meghagyjuk későbbre.
4. 15 percig sütjük egyik oldalát, majd átforgatjuk az ananász szeleteket és az új oldalukat a megmaradt páclével átkenjük. Újabb 15 percig sütjük.
5. Tálaláskor joghurttal locsoljuk meg, majd durvára tört pisztáciával és mentalevéllel tálaljuk.