Lassan sült, omlós ázsiai oldalas
Hozzávalók
- 2 nagy szép, húsos, egész oldalas
- 1dl olívaolaj
- 2ek só
- 2ek szezámolaj
- 2ek rizsecet
- 2ek szójaszósz
- 2ek frissen pirított egész koriandermag
- 2cm friss gyömbér
Elkészítés
Anyukám fokhagymás oldalasa 40 évig uralta nálam a trónt… Egy alkalmi otthoni fiús névnapozás a távollétemben, amire persze én készítettem a vendégvárókat, egy spontán rohanós páckísérlet és a kényszerű hosszú sütés (a kezdet és a vég között el kellett mennem otthonról) eredményeképpen született meg az alábbi sült, amit ezúttal már tudatosan készítettem el az előzőek nyomán, hogy én is meg tudjam kóstolni. T.i. a színházból hazatérve a fiúbuli közepébe csöppenvén az enyhén előrehaladott állapotban lévő srácok azzal fogadtak: „Minen naonfiom volt, dea zoldalaaaaas… nnnna… az messsssze vittea… vittea… a príííímet.”
1. Az oldalasokat egy jól záródó műanyag dobozba behajtom az oldalukra állítva.
2. A pác hozzávalóit egy erre alkalmas zárható pohárban összerázom, és az oldalasokra öntöm.
3. Rájuk zárom a doboz fedelét, az oldalasokat a páccal szintén alaposan összerázom, és hűtőbe teszem legalább 2 napra, alkalmanként alaposan megsékelve a doboz tartalmát.
4. A sütés napján az oldalasokat egy tepsire teszem egymás mellé, majd 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 20 percre.
5. A 20 perc elteltével a hőt visszaveszem 140 fokra, és a húst további 2 és fél órán át sütöm félóránként locsolgatva a kisült pecsenyelével.
6. Végül újra felveszem a sütő hőmérsékletét 200 fokra, így pirítom még 10 percig a húsokat.
7. Szeletelés előtt hagyom kb. negyedórát pihenni, majd bármilyen kívánt körettel kínálom.
8. Ha forrón, akkor isteni hozzá a vele sült gyökérzöldség, a kapros tökfőzelék, egy kínai kelsaláta édesköménnyel, korianderzölddel, szójás-gyömbéres öntettel, stb. (Jelen esetben egy kápia paprikás gyömbéres csicsókapürét tálaltam a hús mellé.)
9. Ha pedig hidegen, akkor zöld- vagy zöldségsalátára, például nyers kapros-olajas töksalátára tépkedem az omlós húst.