Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hogy kiegyensúlyozzuk a karácsonykor és szilveszterkor túláradó édes sütemény áradatot, készítsünk valami sós finomságot is, például ezt az aszalt paradicsommal különlegessé tett egészséges pogácsát.

Aszalt paradicsomos pogácsa
2017. December 25.

Hozzávalók

  • 1 dl tej
  • 1 dkg nádcukor
  • 5 dkg élesztő
  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 5 dkg búzasikér
  • himalája só
  • szárított oregano
  • szárított bazsalikom
  • őrölt fokhagyma
  • 5 dkg aszalt paradicsom
  • 5 dkg natúr joghurt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg zsírszegény trappista sajt

Elkészítés

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk a nádcukorral és lefedve hagyjuk felfutni.

Közben összekeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, a búzasikért, a sót és a fűszereket. A közepébe egy mélyedést formázunk és beleöntjük a felfutott élesztőt, majd ismét letakarjuk 10 percre.

Az aszalt paradicsomot felaprítjuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyaghoz a natúr joghurttal együtt. A konyhai robotgép dagasztó fejével 10 percig keverjük a tésztát. Ezután letakarva meleg helyen legalább 30 percig kelni hagyjuk. (Sajnos nem fog annyira feljönni, mintha normál fehérlisztből készült volna, de a búzasikér segít rajta.)

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A megkelt tésztát liszttel megszórt nyújtófán vékonyra nyújtjuk, majd kettéhajtjuk, 90 fokot fordítunk rajta, ismét ketté hajtjuk, ismét fordítunk rajta, majd újból kinyújtjuk, és még 2-szer megismételjük a hajtogatást. Végül pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a tésztát. Egy ecset segítségével alaposan megkenjük a pogácsák tetejét és oldalát a felvert tojással, majd megszórjuk egy csipet reszelt sajttal.

Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egy igazán egészséges és diétába is könnyen beilleszthető recept: Sült padlizsántekercs

Egy igazán egészséges és diétába is könnyen beilleszthető recept: Sült padlizsántekercs

Kedvünk szerint variálhatjuk a padlizsántekercsek töltelékét. Ezúttal egy izgalmas, mediterrán hangulatú túrókrémmel készítettem el.
Töltött gomba caprese

Töltött gomba caprese

A csiperkegombába töltött olaszos caprese saláta egy remek előétel, de akár a húsos ételek mellé köretként is tökéletesen megállja a helyét.

Napi ajánlatunk

Top videók