Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Angol reggeli

2018. February 11.

…ahogy én készítem. Számos, területenként eltérő verziója létezik, most megmutatom, hogy én milyen elemekből állítom össze a britek kedvencét. Kicsit csaltam: a black puddingot véres hurkával helyettesítettem, hiszen nálunk ismertebb, és az eredetire nagyon emlékeztet. Egy biztos: laktató fogás, inkább brunch-ra azaz villásreggelire ajánlom. Vagy bármilyen más étkezésre, nem csoda, hogy itthon is sok bisztró felvette étlapjára az egész napos reggelik sorába.

A bőséges angol reggeli szokása régi hagyomány. A középkor nemessége ünnepnapokon megvendégelte az embereket, ilyen különleges alkalomnak számítottak az esküvők is. Ezeket mindig korán tartották, így az ifjú pár első közös étkezése ez a gazdag reggeli volt. A viktoriánus korban a reggelik adtak egész napra lendületet a vadászatokhoz. A dzsentri réteg szívesen tette fényűzővé a nap első étkezését: ezüsttel és a legszebb porcelánnal díszített asztalokon szolgálták fel a reggelit. Mivel hosszú étkezés volt, ezért egyedül ekkor nem volt illetlenség újságot olvasni az asztalnál. Hamarosan az angol középosztály átvette ezeket a szokásokat, ám nekik munkaidejükhöz kellett időzíteniük a reggeli ceremóniáját, ezért időpontja korábbra csúszott. Végül, az ipari forradalom hatására pedig a munkások is bevezették a bőséges reggeliket, hiszen kellett a kemény fizikai munkához a nehéz, sok energiát adó reggeli étkezés.

Hozzávalók

4 személyre
  • A zöldséges elemekhez:
  • 1 konzerv fehér bab (kb. 25 dkg)
  • 1 + 1 teáskanál olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg paradicsompüré
  • 1 kis csipet cukor
  • só, őrölt fekete bors
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 25 dkg apró barna csiperkegomba
  • Húsok:
  • 4 kisebb grillkolbász
  • 4 kisebb véres hurka
  • 8 szelet bacon
  • Tojás:
  • 4 darab egész tojás
  • kevés olaj a sütéshez
  • A tálaláshoz:
  • tetszőleges kenyér, pirítós

Elkészítés

A babot lecsepegtetjük. Egy lábasban felhevítünk 1 teáskanálnyi olajat, majd a megtisztított, felaprított fokhagymát párolni kezdjük rajta. Ráöntjük a paradicsompürét, cukorral, sóval és borssal ízesítjük, kevergetve összefőzzük. Végül hozzáforgatjuk a babot.

Közben a grillkolbászt sütőtálba tesszük, forgatva átsütjük. A hurkát alaposan megszurkáljuk, sütőtálba helyezzük, kevés vizet öntünk alá, és szintén átsütjük.

A koktélparadicsomokat megmossuk, sütőtálba tesszük, meglocsoljuk a maradék olajjal, megsózzuk, és sütőben addig sütjük, amíg megpuhulnak, de nem veszítik el a formájukat. A kolbásszal és a hurkával egyszerre szoktam készíteni.

A bacont serpenyőben átsütjük, a visszamaradt zsírban megpirítjuk a gombákat. Sóval ízesítjük.

A tojásokból kevés olajon tükörtojásokat sütünk. Azonnal tálaljuk a melegen tartott babbal, kolbásszal, hurkával, paradicsommal, baconnel és gombával. Kenyérrel vagy pirítóssal kínáljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Téli vacsora a javából, igazán laktató: Kolbászkrémes töltött krumpli

Téli vacsora a javából, igazán laktató: Kolbászkrémes töltött krumpli

Be kell valakinek mutatni a töltött krumplit? Biztosan nem! Téli vacsora a javából, igazán laktató, főleg, ha jóféle kolbászból készült krémmel töltitek, és még tejszínes mártást is kínáltok mellé.
Sült apróhal csemegeuborkás mártogatóssal

Sült apróhal csemegeuborkás mártogatóssal

Ha csak egy olajban sült, ropogós snacket mondhatnék mint kedvencemet, szerintem a sprotnit választanám. Sörözés, borozás mellé tökéletes harapnivaló, főleg, ha finom mártogatóssal tálaljátok.

Napi ajánlatunk

Top videók