Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Igazi food hack: isteni, olcsó, és negyed óra alatt elkészül: Ajvárpörkölt fehérbabbal, gombával

Ez a recept ismételten a “sarki boltos” alapanyagoknak kedvez: babot, patadicsomsürítményt, vagy épp zakuszkát bármelyik üzletben kaphatunk, de szuperül működik dunsztolt üveges lecsóval is. 
2017. April 1.

Odavagyok az ajvárért, a zakuszkáért, és a padlizsánkrém bármely formájáért: a food truckomban óriási sláger volt a libanoni padlizsánkrém, a “baba ganoush”, amikor pedig a Pancs Gasztro Placcon járok – amely a kedvenc kis piacom Budapesten – sosem hagyom ki, hogy megkóstoljam Szorgos Gazdáék zseniális padlizsánkrémeit.

 

 

Hozzávalók

4 személyre
  • 2 nagy fej gomba
  • 1 konzerv óriás fehérbab
  • 1 üveg ajvár, zakuszka, vagy padlizsánkrém
  • 4 evőkanál száírított paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsomsürítmény
  • fél konzerv paradicsompép, vagy 4 paradicsom lereszelt belseje
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél lilahagyma
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • só,bors
  • füstöltpaprika
  • fűszernövények: zsálya, rozmaring, kakukkfű

Elkészítés

1. A gombácskákat kövér szeletekre vágom, a lilahagymát vaskos holdacskákra nyesem, a fokhagymákat hosszábban negyedelem.

2. Olívaolajon pirítom őket, majd ha már kissé megpirultak, fellöttyintem egy kis balzsamecettel, és sózom, borsozom.

3. Belekanalazom az óriás fehérbabot is, majd kis pirítás után mehet az ajvár, a paradicsompép és sürítmény is. Ilyenkor érdemes utánfűszerezni – én azt szeretem, ha szinte felrobban az ízektől, ezért aztán sem a feketeborsot, sem a füstöltpaprikát nem hanyagolom.

4. Tálaláskor megkínálom  friss fűszernövényekkel, és apróra vágott szárított paradicsommal fejezem be az ízes-illatos dekorációt.

Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!