Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tavaszi mennyország az asztalon, amely pillanatok alatt elkészül

Medvehagymás diós gnocchi
2017. April 10.

Amennyire követem a szezonokat, annyira feledkezem meg mindig a medvehagymáról. Biztos a tudatalattim próbálkozik, mert nem vagyok odáig a fokhagymás ízért, de közben meg annyira vágyom a frissességre így tavasz elején, hogy sosem hagyom ki a medvehagymát, csak, mint idén is, kissé megkésve vetem rá magam.

Amikor a második gyerekemet vártam, a barátainknál ettem egy ilyen tésztát, ami azóta is velem maradt. Bevallom, kicsit féltem a vendégségtől, ez a buta előítéleteimnek tudható be, mert a háziasszony vegetáriánus, én pedig terhesen igazi húsimádó vagyok, de levett a lábamról ezzel a fantasztikus kombinációval, amit azóta még jobban a saját ízlésemre formáltam.

A medvehagyma jól megfér a dióval, ebből a két alapanyagból medvehagyma pesztó is készülhet olívaolajjal és parmezánnal.

A barnavaj pedig, kissé édeskés ízével, lekerekíti, kiegészíti az ízeket. Erre jön a már említett parmezán, nem reszelve, hanem szigorúan forgács formájában, hogy úgy igazán megálljon az íze, és ne csak a háttérben bújjon meg. Ha nagyon kényelmes vagyok, mint például most, amikor az előbb említett, akkor még nagyjából 31 hetes magzat – ma már majdnem 2 éves kislány – itthon fekszik lázasan, akkor bolti gnocchit választok, de abszolút tudok arra vetemedni, hogy magam készítsem a gnocchit. Ez a tésztaétel egyébként nem csak gnocchival jó, hanem pappardellével, amely jó széles metélt, és remekül felveszi a barnavajat, vagy farfalléval, a masnitésztával is. Meg persze, ahogy te szereted. A végén egy facsarás citrom, és íme a tavaszi mennyország az asztalon.

Hozzávalók

  • 75 dkg – 1 kg gnocchi
  • 15 dkg vaj
  • 1 csomag medvehagyma
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • só, bors
  • parmezán forgács a tálaláshoz
  • citromlé a tálaláshoz

Elkészítés

Ez az adag nagyjából 4 személyre elegendő, és csak annyi ideig tart elkészíteni, amennyi idő alatt a vaj megbarnul.

Először tedd fel főni a sós vizet a gnocchinak, majd tedd serpenyőbe a vajat. Közepes lángon, néha megkeverve, hagyd megolvadni, majd szép lassan bebarnulni. Ne siettesd a folyamatot azzal, hogy magas lángon barnítod a vajat, mert nagyon könnyen megég. Ha már látod, hogy a szárazanyag, vagyis azok a kis szemcsék, megbarnulnak, már vedd is le a tűzről. Ez kb. 10 perc lesz. Közben vágd csíkokra a megmosott medvehagymát, és tedd félre. Ezalatt a víz is felforr, és beledobhatod a gnocchit. Közben a diót dobd a vajba, és azzal együtt még kevergesd kb 2 percig. Ezalatt a gnocchi is nagyjából megfő. Sózd, borsozd a diós vajat, majd add hozzá a leszűrt gnocchit. Szórd meg a felcsíkozott medvehagymával, és forgasd össze az egészet. Azonnal tálald parmezánforgáccsal, amit zöldséghámozóval tudsz egy nagyobb tömb parmezánról levágni, majd facsarj rá egy kevés citromlevet.

medve1

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Főszerepben egy egészség- és rostbomba: a tavaszváró bulgursaláta

Főszerepben egy egészség- és rostbomba: a tavaszváró bulgursaláta

Egy kis fehérjével fogyasztva laktató ebéd és vacsora
Az idei év első piknikezésének emlékére

Az idei év első piknikezésének emlékére

Mini almás piték. Olyanok, amiért könyörögnek a gyerekek. És a férjek is :)

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!