Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sült paradicsom tükörtojással

Még mindig tart a paradicsomszezon!
2018. szeptember 19.

A szeptember mindig is a nyár zárását jelentette, nem csak iskolakezdés szempontból, hanem a konyhában is. Még épp van idő savanyítani, eltenni a friss zöldségeket, gyümölcsöket, és még pont lehet a nyár ízeit frissen is élvezni. Ezért ez a hónap nekem leginkább a paradicsomról szól. Elképesztően ízletes, lédús paradicsomokat találni ilyenkor a piacon, és kár is lenne kihagyni. Egy vajas, paradicsomos szendvics, egészen pici sóval megszórva – na ennél kevés jobb szeptemberi tízórai van.

Mindezek ellenére most mégis egy sütőben sült paradicsomos ételt fogok javasolni nektek, azzal a hátsó szándékkal, hogy télen is fogyasszatok ilyet, az üvegházas paradicsomokból ugyanis sütéssel édes, lédús ételt lehet varázsolni. Szóval, készülve a télre, íme ez a színes, paradicsomos, tojásos étel.

Hozzávalók

  • ½ kg paradicsom (bármilyen fajta, én koktélparadicsomot használtam)
  • 4 ek reszelt parmezán
  • 2 ek olívaolaj
  • 10-15 bazsalikom levél felcsíkozva
  • 1 gerezd fokhagyma felaprítva (elhagyható)
  • 4 tojás

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. Vágd félbe, negyedbe a paradicsomokat, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek, és rendezd egy rétegben egy tálba. Told a sütőbe 25-30 percre, hogy kissé megfonnyadjon, és levet eresszen. Ha túl sok a lé, öntsd le róla, majd szórd meg a parmezánnal, locsold meg az olajjal, szórd meg a bazsalikom 2/3-ával, és keverd bele a fokhagymát, ha használsz. Sózd, borsozd, majd óvatosan üsd rá a tojást, majd tedd a sütőbe további 8-10 percre.

Akkor jó, ha a sárgája még rezeg. Pár percig hagyd hűlni, de forrón tálald, a maradék bazsalikommal megszórva, sózva, borsozva, egy szelet kenyérrel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Minden nap guacamole nap!

Minden nap guacamole nap!

Egyszerűen elkészíthető, laktató szendvics.
Luxy linguine

Luxy linguine

Sára titka: tengeri herkenytűket tésztával tálaljuk. Így talán jobban megbarátkozik a gyerkőc a rákocskákkal.
Csokis turmix, nem csak felnőtteknek

Csokis turmix, nem csak felnőtteknek

Csupacsoki turmix világnap alkalmából.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.