Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Kelkáposztás-kolbászos tart

Vasárnapi vacsorára tökéletes
2017. december 17.

Hozzávalók

6 főnek
  • A tésztához:
  • 1,5 csésze liszt
  • 0,5 csésze vaj
  • 1 csipet só
  • 3-4 ek. hideg víz
  • A kolbászos-káposztás töltelékhez:
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. olíva olaj
  • 2 csésze felkockázott hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma, átnyomva
  • só, bors
  • 22 dkg kolbász
  • 1 fej kelkáposzta (száráról leszedve, apróra vágva)
  • ¼ csésze fehér bor
  • ½ csésze bazsalikom
  • 1 tojás
  • ¼ csésze rikotta

Elkészítés

Vágjuk kicsi kockákra a vajat, majd tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a lisztet és a sót. Robotgéppel dolgozzuk össze a keveréket, míg a vajkockák már csak borsó nagyságúak. Ezután folyamatos keverés mellett csurgassunk bele annyi vizet, hogy a tészta összetapadjon.

Tegyük a tésztát egy deszkára, fedjük le műanyag fóliával, tegyük hűtőbe 30 percre. Vegyük ki a tésztát, hagyjuk kissé felengedni, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. 30 cm-es átmérőjű körré. Tegyük egy 25 cm átmérőjű piteformába a tésztát, majd fedjük le sütőpapírral, tegyünk rá nehezékként babszemeket.

Melegítsük elő a sütőt 200˚C-ra, süssük a tésztát 20 percig, majd vegyük le róla a papírt és a nehezéket, és süssük további 5 percig, hogy megbarnuljon. Hagyjuk hűlni rácsos felületen.

Míg hűl, főzzük össze a tölteléket: melegítsük meg a vajat és az olajat egy serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá a két féle hagymát, majd csökkentsük a hőt, hagyjuk karamellizálódni. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd vegyük ki a hagymákat egy kis tálba, tegyük félre. A serpenyőben főzzük barnára a kolbászt, nyomkodjuk szét, majd vegyük ki, tegyük félre.

Itassuk fel az olajat a serpenyőből – 1 evőkanálnyit hagyjunk benne – majd tegyük bele a káposztát, öntsük fel a borral, majd fedjük le. 3-5 percig főzzük, majd sózzuk, borsozzuk. Száraz káposztát kell, hogy kapjunk – ha még nedves, főzhetjük 1-2 perccel tovább. Vegyük ki a zöldséget a serpenyőből, tegyük egy nagy tálba, keverjük hozzá a hagymát és a kolbászt.

Hagyjuk a keveréket állni 5 percig, majd keverjük hozzá a bazsalikomot, a tojást, és a rikottát. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Kanalazzuk a tölteléket a kihűlt piteformába, egyengessük el, majd süssük az ételt 200˚C-on, 10-15 percig.

forrás: Food52

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ez a recept egyszerűen nagyszerű! Muszáj kipróbálni!  Burgonyapürés quiche

Ez a recept egyszerűen nagyszerű! Muszáj kipróbálni! Burgonyapürés quiche

Melegen is finom, hidegen is finom, vendégvárónak is nagyon jó, mi az? Hát persze, hogy a quiche! Ezúttal a franciák hagyományos sós pitéjét alaposan átvariáltam, és krumplipürés-kolbászos töltelékkel sütöttem meg. Igazi télies, laktató étel, tökéletes vacsorára vagy egy tartalmasabb leves után ebédre.

Napi ajánlatunk

Top videók