Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezt a hummusz receptet muszáj kipróbálnod, annyira jó!

2017. május 9.

A hummusz nem csak a világ egyik legfinomabb étele, de a Közel-kelet egyetlen esélye is a békére: Izraelben számtalan olyan arab hummuszbár működik, ahol zsidók és arabok nagy egyetértésben esznek egy asztalnál. A világnak ezen felén a hummusz bizony komoly dolog: a nagyvárosi kulináris kalandorok, és a kis falvakban kotyvasztó nagymamák is egyetértenek abban, hogy a bolti, készen vásárolt csicserikrémet fejvesztés terhe mellett lehet csak fogyasztani.

Szerencsére szupergyorsan készül el, ráadásul mindenki kedve szerint variálhatja – bónusz, hogy rengeteg fehérjét tartalmaz. Tradicionálisan főtt csicseriborsót, vagy babpürét kanalaznak a tetejére – ám a legújabb trend Tel Avivban az olasz előételekre emlékeztető grillezett falatokkal tálalni. Mint minden mediterrán-keleti fúzió, ez is elképesztően ütős kollaboráció.

Ha nincs időm zöldségeket grillezni, néha olívaolajban eltett articsókát, és spárgát, no meg napon szárított paradicsomot halmozok a tetejére – na, most lebukt(attam mag)am…

 

Hozzávalók

1 személyre
  • A feltéthez:
  • Bármilyen grillezni való zöldség, de az én kedvenceim…
  • 3-4 szem koktélparadicsom
  • 1 fej portobello gomba
  • Egy kisebb paprika - akár csípős is lehet
  • 3-4 kövér karika cukkini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • A humuszhoz:
  • fél csésze csicseriborsó (konzerv/fagyasztott felengedve/előfőzött)
  • fél csésze tahini (helyettesíthető porrá őrölt szezámmaggal, vízzel kikeverve, igaz, így kesernyésebb lesz)
  • fél citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma

  • bors
  • 1 apró csipet kurkuma-római kömény-paprika mix
  • olívaolaj ízlés szerint

Elkészítés

1. A sütőt 200 fokra melegítem, majd a zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, sózom, borsozom, majd alaposan meglocsolom őket olívaolajjal, és zutty be a sütőbe 12 percre.

2. Amíg elkészülnek, összedobom a hummuszt.

3. Ha van turmixgépem, belezuttyantok ½ -½ arányban tahinit, csicseriborsót, 1-2 csipet fűszert, a fokhagymát meg a citromlevet. Ha már nagyjából összeállt, elkezdek finoman vizet adagolni hozzá. Olyasmi állagúnak kell lennie, mint egy sűrű főzeléknek. Ha túl folyós lett, adok hozzá még tahinit – ez megköti a vizet.

4. Ha nincs konyhai gépparkom, akkor sem esem kétségbe. A villával összenyomkodom a csicseriborsót, majd félreteszem – így maszabaha készül belőle, ami a hummusz kevésbé krémes, főzelékszerű változata. Egy másik tálba kiöntöm a tahinit, belevagdosom vagy fokhagymanyomóval belepréselem a fokhagymát, rászórom a sót, a borsot, és beleöntöm a citromlevet, ½ pohár vizet, majd kavargatni kezdem. Meglepő, hogy válik tartárszerű krémmé a vizes kutyulék! A szétpréselt csicseriborsót összeforgatom a habkönnyű tahinivel és a fűszerekkel.

5. A kész hummuszt átkanalazom egy nagy, széles tálba, ellapogatom úgy, hogy a széleken magasan álljon a hummusz, középen viszont egy kis völgyet csinálok az antipastinak: ezt meglocsolom egy kevés olívaolajjal.

6. A gödröcskébe halmozom a sült zöldségeket, és megszórom bármivel, ami tetszik: fenyőmaggal, csilipehellyel, petrezselyemzölddel vagy friss snidlinggel. Tunkolni friss pitával a legautentikusabb – de sem az izraeliek, sem a zsidók, sem az arabok nem sértődnek meg, ha valaki gluténmentes kenyérrel falatozza.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Szerkesztőink kedvencei

Céklás humusz

Céklás humusz

A sokoldalú újságíró, fordító, szinkrondramaturg és műsorvezető Steiner Kristóf, az utóbbi időben vegán életmódjával is kivívta a közönség érdeklődését. A húsmentes receptjeinek nagy lökést adhatott, hogy Kristóf évek óta Izraelben él, ahol ennek jóval nagyobb a kultúrája, mint nálunk. Most egy friss, céklás kence receptjét osztja meg velünk, amit, ha van turmixgépünk 3 perc alatt el tudunk készíteni.
Csicsókahumusz

Csicsókahumusz

A csicsóka kicsit édeskés íze a fokhagymával, citrommal bolondítva, és olívaolajjal keverve, bármelyik ősz reggel vagy téli este sztárja lehet, ropogós bagettre halmozva vagy zöldségmártogatósként. Ha jönnek vendégek, ha nem.

Napi ajánlatunk

Top videók

Ez a sütemény csak úgy roskadozik a gyümölcsös máktölteléktől! Zárjuk pitébe az ősz ízeit, a szilvát és a fahéjat!

A süti kapott egy finom, túrós tetőt is, hogy még könnyedebb és ellenállhatatlanabb legyen. Mákos-szilvás pite túrótetővel

A megunhatatlan tócsni - íme négy, egészséges változatban, egy kétperces videóban

Szakítsunk a hagyományos elkészítéssel és süssük a sütőben!