Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezt a hummusz receptet muszáj kipróbálnod, annyira jó!

2017. május 9.

A hummusz nem csak a világ egyik legfinomabb étele, de a Közel-kelet egyetlen esélye is a békére: Izraelben számtalan olyan arab hummuszbár működik, ahol zsidók és arabok nagy egyetértésben esznek egy asztalnál. A világnak ezen felén a hummusz bizony komoly dolog: a nagyvárosi kulináris kalandorok, és a kis falvakban kotyvasztó nagymamák is egyetértenek abban, hogy a bolti, készen vásárolt csicserikrémet fejvesztés terhe mellett lehet csak fogyasztani.

Szerencsére szupergyorsan készül el, ráadásul mindenki kedve szerint variálhatja – bónusz, hogy rengeteg fehérjét tartalmaz. Tradicionálisan főtt csicseriborsót, vagy babpürét kanalaznak a tetejére – ám a legújabb trend Tel Avivban az olasz előételekre emlékeztető grillezett falatokkal tálalni. Mint minden mediterrán-keleti fúzió, ez is elképesztően ütős kollaboráció.

Ha nincs időm zöldségeket grillezni, néha olívaolajban eltett articsókát, és spárgát, no meg napon szárított paradicsomot halmozok a tetejére – na, most lebukt(attam mag)am…

 

Hozzávalók

1 személyre
  • A feltéthez:
  • Bármilyen grillezni való zöldség, de az én kedvenceim…
  • 3-4 szem koktélparadicsom
  • 1 fej portobello gomba
  • Egy kisebb paprika - akár csípős is lehet
  • 3-4 kövér karika cukkini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • A humuszhoz:
  • fél csésze csicseriborsó (konzerv/fagyasztott felengedve/előfőzött)
  • fél csésze tahini (helyettesíthető porrá őrölt szezámmaggal, vízzel kikeverve, igaz, így kesernyésebb lesz)
  • fél citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma

  • bors
  • 1 apró csipet kurkuma-római kömény-paprika mix
  • olívaolaj ízlés szerint

Elkészítés

1. A sütőt 200 fokra melegítem, majd a zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, sózom, borsozom, majd alaposan meglocsolom őket olívaolajjal, és zutty be a sütőbe 12 percre.

2. Amíg elkészülnek, összedobom a hummuszt.

3. Ha van turmixgépem, belezuttyantok ½ -½ arányban tahinit, csicseriborsót, 1-2 csipet fűszert, a fokhagymát meg a citromlevet. Ha már nagyjából összeállt, elkezdek finoman vizet adagolni hozzá. Olyasmi állagúnak kell lennie, mint egy sűrű főzeléknek. Ha túl folyós lett, adok hozzá még tahinit – ez megköti a vizet.

4. Ha nincs konyhai gépparkom, akkor sem esem kétségbe. A villával összenyomkodom a csicseriborsót, majd félreteszem – így maszabaha készül belőle, ami a hummusz kevésbé krémes, főzelékszerű változata. Egy másik tálba kiöntöm a tahinit, belevagdosom vagy fokhagymanyomóval belepréselem a fokhagymát, rászórom a sót, a borsot, és beleöntöm a citromlevet, ½ pohár vizet, majd kavargatni kezdem. Meglepő, hogy válik tartárszerű krémmé a vizes kutyulék! A szétpréselt csicseriborsót összeforgatom a habkönnyű tahinivel és a fűszerekkel.

5. A kész hummuszt átkanalazom egy nagy, széles tálba, ellapogatom úgy, hogy a széleken magasan álljon a hummusz, középen viszont egy kis völgyet csinálok az antipastinak: ezt meglocsolom egy kevés olívaolajjal.

6. A gödröcskébe halmozom a sült zöldségeket, és megszórom bármivel, ami tetszik: fenyőmaggal, csilipehellyel, petrezselyemzölddel vagy friss snidlinggel. Tunkolni friss pitával a legautentikusabb – de sem az izraeliek, sem a zsidók, sem az arabok nem sértődnek meg, ha valaki gluténmentes kenyérrel falatozza.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Szerkesztőink kedvencei

Céklás humusz

Céklás humusz

A sokoldalú újságíró, fordító, szinkrondramaturg és műsorvezető Steiner Kristóf, az utóbbi időben vegán életmódjával is kivívta a közönség érdeklődését. A húsmentes receptjeinek nagy lökést adhatott, hogy Kristóf évek óta Izraelben él, ahol ennek jóval nagyobb a kultúrája, mint nálunk. Most egy friss, céklás kence receptjét osztja meg velünk, amit, ha van turmixgépünk 3 perc alatt el tudunk készíteni.
Csicsókahumusz

Csicsókahumusz

A csicsóka kicsit édeskés íze a fokhagymával, citrommal bolondítva, és olívaolajjal keverve, bármelyik ősz reggel vagy téli este sztárja lehet, ropogós bagettre halmozva vagy zöldségmártogatósként. Ha jönnek vendégek, ha nem.

Napi ajánlatunk

Top videók

Dobjuk össze gyorsan, és reggel ott vár majd bennünket (és a gyerekeket) a brownie-s házi tejszelet

Sokunk kedvence a puha, friss, tejes krémmel töltött tejszelet. Ezt a finomságot otthon is könnyen elkészíthetjük, sőt ha már nekiállunk, csavarhatunk egyet a klasszikus recepten. Ebben a verzióban a kakaós piskótalapok helyére csokis brownie tészta került, a töltelék pedig túrós-tejszínes, frissítő citrommal és vaníliával ízesítve. Egy falat boldogság!