Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A legkívánatosabb uzsonna és/vagy rágcsálnivaló: Tökjó, a sajtos rúd

2017. április 19.
Gyorsan elkészíthető, sokoldalú és nagyon finom

Minden nap, amikor elmegyek a gyerekekért az oviba, kell magammal vinnem valami kis ennivalót. Rendesen, sőt, dicséretesen esznek egész nap, és mégis, 1 órával az uzsonna után már éhesek. Próbálkoztam már gyümölccsel, zöldséggel, korai vacsorával, de egyik sem vált be igazán. Aztán egyszer, mikor épp az egyik kedvenc amerikai blogom receptjét próbáltam ki, a fiam fejecskéjében lámpa gyúlt, és azt mondta: “Mami, szerintem ez pont jó lesz nekünk uzsonnára, segítek neked megcsinálni!” Jó, legyen, mondtam én, semmi gond, megcsinálod, megeszed.

Így is lett, együtt készítettük, csilipehellyel, mindennel, azóta is az egyik, ha nem a legkívánatosabb uzsonna és/vagy rágcsálnivaló, amivel persze nem csak őket kényeztetem, hanem a vendégeket is, akik néha meglátogatnak minket. Ugyanis gyorsan elkészíthető, finom, nem szokványos, és sokoldalú: magában is jó, mártogatóssal is, sőt, még vacsora mellé is, egy salátához.

És, hogy ne csigázzam tovább a kedélyeket, azt is elárulom, hogy nálunk ez tökjó néven fut (úgy is, mint: “Mami, ma tökjót csinálsz?”), mert ez egy tök jó sajtos rúd. Az eredeti blogbejegyzésben cheddar sajttal készül, de ez itt a mi kis szerény hazánkban olyan költséges, hogy trappistára cseréltem, ami persze kevésbé ízes, de legalább ugyanúgy viselkedik, mint a cheddar.

Hozzávalók

  • 15 dkg reszelt trappista
  • 5  dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • ½ tk só
  • ½ tk csilipehely
  • 1 ek tej vagy tejszín

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra. Morzsold el a lisztet a vajjal, és ha már morzsás, add hozzá a csilit és a sót, a sajtot, valamint a tejet. Ez egy sós, omlós tészta sajttal, lehetséges, hogy kicsit több, vagy kevesebb folyadékra lesz szükséged, az a lényeg, hogy összeálljon a tészta egy golyóvá, amit aztán nyújtani tudsz.

Enyhén lisztezett felületen nagyon vékonyra, kb ½ cm vatagra nyújtsd, és vágd hosszú csíkokra, amelyek kb 1 cm szélesek, ezeket aztán 5-6 cm-esekre vághatod.

Sütőpapírral bélelt tepsiben 12-15 perc alatt süsd készre.

Szobahőmérsékleten tálald. Ha marad.

Én általában dupla adagot készítek, és 2 menetben sütöm ki. Amíg az elsőt nyújtom és sütöm, a ásik a hűtőben pihen, és ez jót is tesz neki, de nem szükséges. Ha van időd, akkor viszont hagyd a nyers tésztát a hűtőben pihenni legalább fél órát, meghálálja. Tökjó

 

tokjo2

 

Via smittenkitchen

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az idei év első piknikezésének emlékére

Az idei év első piknikezésének emlékére

Mini almás piték. Olyanok, amiért könyörögnek a gyerekek. És a férjek is :)
A kis csirkefalat, amely nagy titkot rejt

A kis csirkefalat, amely nagy titkot rejt

Ártatlannak tűnik, miközben egyszerre ropogós és szószos a kis csalfa...

Napi ajánlatunk

Top videók

A megunhatatlan tócsni - íme négy, egészséges változatban, egy kétperces videóban

Szakítsunk a hagyományos elkészítéssel és süssük a sütőben!

Házi készítésű Bounty szelet eperrel

Ti is szeretitek a Bountyt? Ahogy sok kedvencünket, ezt is el tudjátok otthon készíteni, isteni finom lesz a végeredmény!

Pihe-puha, szaftos és sajtos: ez az egyik legjobb kombináció, ami a kelt tésztával történhet: Óriás pizzás csiga

A látványos csigaformát pedig egyáltalán nem nehéz kialakítani, egy vágás, pár tekerés, és már mehet is a sütőbe!