Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Fehérboros gomba

Az ízek a gomba karamellizálásával teljesednek ki, így kötelező a magas hőfokon való főzés
2017. February 13.

Hozzávalók

  • 455g csiperkegomba
  • 60 ml olívaolaj (osztva)
  • 4 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 közepes hagyma (apróra vágva)
  • 120 ml fehérbor
  • 1 ek. citromlé
  • ½ tk. chili por
  • 2 ek. vaj
  • 2 ek. aprított petrezselyem
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

Tisztítsuk meg a gombákat, próbáljuk azokat egészben tartani – kivéve, ha nagyobbak, akkor vágjuk félbe.

Nagy lángon melegítsünk fel egy nagy serpenyőt, öntsünk bele 30 ml/2 ek. olívaolajat, majd tegyük rá a gombákat, amelyeket gyakori kevergetés mellett 3-5 perc alatt karamellizáljunk.

Ezután keverjük hozzá a maradék olívaolajat, a fokhagymát és a hagymát. Ha üvegesedni kezdenek, jöhet a bor, a citromlé és a chili por. 2 percig főzzük a serpenyő tartalmát, ez alatt kissé lefő a gombákról a folyadék. Adjuk hozzá a vajat, a petrezselymet és főzzük további 1 percig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kókuszolajon pirított, fehérborban párolt portobello gombaragu

Kókuszolajon pirított, fehérborban párolt portobello gombaragu

Vegán cottage sajttal, friss bazsalikommal. Steiner Kristóf receptje

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!