Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Jöjjön egy finom szósz, amit végtelenül egyszerű elkészíteni: Vajas sült paradicsomszósz

Meg egyébként is, ha már egyszer elkészítem, akkor a mélyhűtőbe is elraktározok belőle, hogy csak elő kelljen rántani.
2018. január 8.

Paradicsomszószból nálunk mostanság Dunát lehet rekeszteni. De mit lehet tenni, ha egyszer teljes gőzzel beindult az év, és mindenki szanaszét szalad, de enni azért kell. Ez pedig egy olyan szósz amit végtelenül egyszerű elkészíteni, és mindig van hozzá mindenem itthon. Meg egyébként is, ha már egyszer elkészítem, akkor a mélhyűtőbe is elraktározok belőle, hogy csak elő kelljen rántani. Aztán mehet bele húsgombóc, készülhet belőle pizza, vagy csak simán tésztával és parmezánnal gyerekbarát vacsora, ami mellé lecsúszik egy kevéske vörösbor, meg persze egy kis ropogós saláta, és máris kifejezetten felnőttbarát lett ez az egyszerű szósz. Azon túl pedig, hogy gyerek- és felnőttbarát, mág főzésbarát is, merthogy nem főzni, hanem sütni kell, és lehet darabolt, vagy egész paradicosmkonzervből is, sok, vagy kevés fokhagymával, szardellával, vagy anélkül (én azzal szoktam, csak senkinek sem mondom meg, úgyis szétfő), fűszerekkel vagy azok nélkül (magában is tökéletes).

Szóval kell-e ennél felhasználóbarátabb szósz, amiben a lényeg csak a vaj, a paradicsomkonzerv, és a sütő? Megmondom őszintén, hogy kevés ilyen kényelmes szósszal találkoztam a pályafutásom alatt. Sajnos, hogy kicsit enyhítsek az egyszerűség miatti csodálatomon, a végén elő kell vennem a botmixert, hogy összeturmixoljam, mert a gyerekeim óbégatnak a darabok miatt. Pár évet engedélyezek még nekik, utána nincs kifogás, meg kell enni!

 

Hozzávalók

  • 2 konzerv darabolt, vagy egész paradicsom (2 x 400g)
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 szardellafilé
  • 6 dkg vaj

  • bors

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 210ºC-ra. Egy kés lapjával nyomogasd szét a fokhagymagerezdeket, hogy le tudd húzni a héját, és az se baj, ha kicsit megroppan. A vajat kockázd fel, majd mindent tegyél egy lapos edénybe. Süsd kb. 35 percig, vagy amíg a fokhagyma puha nem lesz, a paradicsom pedig szirupos és szintén puha. Közben egyszer keverd át.

Ha egész paradicsomkonzervet használtál, akkor egy krumplinyomóval törd össze, ha daraboltat, akkor erre nincs szükség. Kivéve, ha terrorista gyerekeid vannak, mert akkor elő a botmixerrel és pürésítsd szép simára. Mentségemre legyen mondva, hogy ha pizzára használom ezt a szószt, arra is jobban csúszik egy sima szósz, mint egy darabos.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyors húsgombóc

Gyors húsgombóc

Nem kell sütni ezeket a fasírt golyókat, így nem leszel sem te, se a lakás olajszagú, ami – legalábbis nálam – igazán jó pont.
Ez a konfitált pulyka, ez valami csoda!

Ez a konfitált pulyka, ez valami csoda!

Megtaláltam az igazit! Mikor már azt hittem, örökre kiszerettem a pulykából, mert olyan könnyen kiszárad, és egy gyakorlatilag ízetlen hús, akkor jött ez. Sőt, EZ. A konfitált pulykacomb.
Burgonya, de nem olyan és nem úgy...

Burgonya, de nem olyan és nem úgy...

Burgonyatorta, ami nem egy szokványos köret, sőt. Pláne, hogy nem is csak köretként állja meg a helyét, hanem akár önmagában is,

Napi ajánlatunk

Top videók