Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezt muszáj azonnal kipróbálni, hiszen pillanatok alatt összedobható: Színes cukkinisaláta

Dől a cukkini a piacon, roskadoznak a standok, én meg nem győzöm felhasználni. Azért szeretem, mert annyira semleges, hogy bármit lehet vele kezdeni, és mégis ott van egy pici íz, ami viszont elég simulékony, jól megfér nagyon sok mással is.
2017. augusztus 11.

A halovány cukkini íz legjobban a virágnál érvényesül, amit egyszerűen tojásba és lisztbe forgatva, vagy egy sörtésztába mártva, bő olajban ki szoktam sütni, de ha van egy kicsivel több időm, akkor meg is töltöm egy ricottás, csilis, citromos mozzarellás töltelékkel, és így mártom a tésztába.

A másik nagy kedvencem, és szerencsére az első szemmeresztések és bizalmatlanság után a családomé is, a nyers cukkini. Ehhez kicsi, zsenge darabokat választok, és zöldséghámozóval vagy mandolinnal (gyaluval) szeletelem. Ha a nagyobb cukkini nem szivacsos, hanem friss, ropogós, az is megteszi. Vegyesen használom a sárgát és a zöldet, és ezek a gyönyörű szalagok a maguk édeskés ízével tökéletesen illeszkednek a kesernyés rukkolához, ráadásul látványnak sem utolsó a dolog. Ez az a saláta, amit mindig citromos vinaigrette-el készítek, azaz 1 rész citrom, 3 rész olívaolaj, és mindig, mindig rakok bele apróra vágott csilit is, nagyon enyhét, magok és erek nélkül. Ez az íz nekem kell a cukkinihez. Ha olyanom van, mézet is teszek az öntetbe, borsot nem igazán, de sót viszont – főleg önmagamhoz képest – jó sokat. Ahol a cukkinit vettem a piacon, voltak apró, színes paradicsomok is, és mivel a zöldet különösen szeretem, mert olyan édes, és szinte krémes, muszáj volt ebből is vennem, és beletennem a salátába. Ha neked nincs ilyen, a sima koktélparadicsom is jó, de ha teheted, mindenképpen próbáld ki a különböző színű paradicsomokat is, nekem már az erkélyen is sikerült termeszteni.

És amit külön érdemes megjegyezni: a jóféle újhagyma, hát még ha salotthagymának készülő újhagyma, szintén jó társa a cukkininek. De míg a nyers hagyma erőteljes íze elnyomja a cukkiniét, a vinaigrette-ben kb. 10 percig áztatott karikák, pont annyira vesztik el az erejüket,hogy hozzáfinomodjanak ehhez a salátához.

IMG_1506

Hozzávalók

  • 4-5 egész kicsi cukkini, sárga és zöld vegyesen
  • 1 csomag rukkola, 75-100 g
  • 25 dkg vegyes koktélparadicsom
  • 1 kis vörös csili
  • 2-3 újhagyma
  • 6 ek olívaolaj
  • 2 ek citromlé
  • 1 tk só

Elkészítés

Az öntethez a csili szárát vágd le, és az ereit, magjait vágd ki. Aprítsd kis kockákra. Az újhagymát tisztítsd meg és szeleteld fel.

Egy zárható üvegben keverd össze az olajat, a citromlevet és a sót, majd add hozzá az újhagymát és a csilit. Csavard rá a tetejét majd az egészet alaposan rázd össze

A cukkinit szeleteld fel zöldséghámozóval vagy mandolinnal. A paradicsomokat vágd félbe, majd a rukkolával és a cukkiniszalagokkal együtt halmozd tányérra.

Alaposan locsold meg az öntettel és azonnal tálald. Grill húsok mellé isteni!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A cukkini és az avokádó ízletes találkozása

A cukkini és az avokádó ízletes találkozása

Egy különleges nyári salátában
Állítólag ez a világ legjobb muffin receptje

Állítólag ez a világ legjobb muffin receptje

Így ünnepeljük az áfonyás muffin napot

Napi ajánlatunk

Top videók

Ez a sütemény csak úgy roskadozik a gyümölcsös máktölteléktől! Zárjuk pitébe az ősz ízeit, a szilvát és a fahéjat!

A süti kapott egy finom, túrós tetőt is, hogy még könnyedebb és ellenállhatatlanabb legyen. Mákos-szilvás pite túrótetővel

A megunhatatlan tócsni - íme négy, egészséges változatban, egy kétperces videóban

Szakítsunk a hagyományos elkészítéssel és süssük a sütőben!