Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Elegáns, mégsem bonyolult desszert: Mézzel sült körte gesztenyés karamellel és csokilapokkal

Persze a tálaláson is sok múlik!
2018. January 19.

Ez egy igazán elegáns desszert, főleg, ha úgy is tálalod. A karamellszósz különleges, a körte édes, a csokilap keserű és roppan, és ha a végén egy kevés lime héjat is reszelsz rá, akkor a sav sem hiányzik a tányérról. Ráadásul az egész sokkal kevésbé bonyolult, mint ahogy hangzik. A karamellben annyi a trükk, hogy cukrozatlan, tehát natúr gesztenyepürét használj, különben olyan édes lesz, hogy nem lehet megenni. A csokilapnak pedig idő kell, viszont ha egyszer kész, akkor bármeddig eláll. A körte hamar megvan, főleg, ha szeletekben sütöd, de választhatod azt az utat is, hogy egészben, vagy félbe vágva párolod meg. Lássunk is neki!

Hozzávalók

  • A csokilaphoz:
  • 10 dkg kakópor
  • 10 dkg porcukor
  • A karamellhez:
  • 20 dkg cukor
  • 3 ek víz
  • 4 ek vaj (kb 65 g)
  • 125 ml tejszín
  • 1 tk tengeri só (vagy ízlés szerint)
  • 125 g gesztenyepüré
  • A körtéhez:
  • 6 körte meghámozva, kimagozva, felszeletelve
  • 8 ek méz
  • 1 rúd vanília
  • ½ lime leve és reszelt héja.

Elkészítés

A csokilaphoz melegítsd elő a sütőt 90ºC-ra. Keverd össze a porcukrot és a kakót annyi meleg vízzel, hogy tejszín állagú legyen, majd ezt simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe, és tedd be száradni a sütőbe. Néha nyisd ki az alját, hogy a pára kiszabadulhasson a sütőből, de hagyd kb. 2 órát száradni. A vége egy csipsz szerű, roppanós, törhető lap lesz. Ha kész, tedd félre, hosszútávon tárold zárható dobozban vagy zacskóban.

A karamellszószhoz a cukrot és a vizet keverd össze egy vastagtalpú, mélyebb lábosban, majd tedd fel közepes lángra. Hagyd, míg felforr és elkezd barnulni, ne kevergesd. Ha már mélybarna, a tűzről lehúzva, négy részletben add hozzá a vajat, és keverj, keverj, amíg egyenként el nem olvad.  Tedd vissza nagyon alacsony lángra, ha szükséges, és lassan öntsd hozzá  tejszínt is, és alaposan keverd el. Elzárhatod a lángot, és add hozzá a sót is és morzsold bele a gesztenyepürét is, amit szintén alaposan keverj el. Hűtőben tárolhatod kb 2 hétig, de akkor azért melegítsd meg egy kicsit, hogy folyósabb legyen.

Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. A körtszeleteket forgasd össze a mézzel és a vaníliarúd kikapart magjaival és a rúddal magával. Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 15-20 percig, majd tedd félre hűlni. Kb. 2 körtényit szürőkanállal tegyél a turmixba és csurgasd hozzá a lime levét, majd pürésítsd.

Tálaláshoz kanalazz a karamell szószból a tányérra, rendezd rá a körteszeleteket, díszítsd a csokilapokkal, és néhány potty körtepürével. Reszelj rá lime héjat és tálalhatod is.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Keksz vagy torta? Répatorta keksz!

Keksz vagy torta? Répatorta keksz!

Ezek a kekszek egyébként valóban apró répatorták, azaz ugyanolyan tésztából készülnek. Nagy előnyük még a tortával szemben, hogy a szélük ropogósra sül.
Rendhagyó szezonális desszert: Leveles tésztában sült körte

Rendhagyó szezonális desszert: Leveles tésztában sült körte

Nem annyira egyszerű, mint a Tarte Tatin, de nem sokkal bonyolultabb, viszont sokkal komplexebb ízű desszert, hiszen a körtét először borban, fűszerek társaságában pároljuk meg, és csak aztán megy a sütőbe egy adag leveles tésztába csavarva.
Szalagos fánk, de most másképp

Szalagos fánk, de most másképp

Olajban sült édesség Hanukára

Napi ajánlatunk

Top videók