Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Így bánj a gombával – meghálálja!

És az is kiderül, hogyan készítsük el a legtutibb gombás szendvicset

Szerintem a gomba méltatlanul el van hanyagolva. Ahhoz képest, hogy milyen változatos ételek készíthetők belőle, nagyon kevés félét eszünk: gombapörkölt, rántott gomba, párolt gomba… és ezekben is mind elég ízetlenül készítjük, és – tapasztalatom szerint – még gumis is lesz az állaga. Ezek az ételek általában csiperkéből készülnek, ami – legalábbis a termesztett verzió – önmagában nem egy ízbomba, de sokat lehet belőle kihozni, csak megfelelően kell vele bánni. Egyébként a világon szinte minden konyha használ valamilyen fajta gombát, gondolj csak a kínaiaknál használt fafülgombára, vagy az olaszok kedvenc szarvasgombás ételeire. Az azonban közös bennük, hogy mindegyiknél fontos az elő- és elkészítés. Íme néhány tipp:

Tárold szárazon, levegősen. Vagyis ne műanyag dobozban, fóliával lefedve, mert nyálkás lesz és hamar megrohad. Lehetőleg egy papírzacskóban, nyitott szájjal felfelé tárold, és ha muszáj, fedd le a zacskó száját (de ne a gombát!) egy nedves papírtörölközővel, hogy ne száradjon ki. De inkább használd fel hamarabb.

Mosni vagy nem mosni, ez itt a kérdés. A tanáraim mind azt mondták, hogy soha, mert túl sok vizet szív magába – ez is egy iskola. Így én nem mosom, csak letörölgetem róla a szennyeződéseket. Ha mosod, ha nem, a lényeg, hogy száraz legyen, mire a főzésre kerül a sor, mert egyébként a sok víz, amit mindenképpen magába szív a mosás során, csak gumissá teszi, és közben párolódik, nem sül.

Sózz bátran – de csak a végén. A só vizet von el, vagyis víz lesz a serpenyőben, ha épp pirítani akarod a gombát, és akkor megint mi történik? Így is van, nem sül, hanem párolódik. Ezért csak akkor sózz, ha már készre pirítottad!

Ha pirítasz, forró serpenyővel tedd. Ne kövesd el azt a hibát, hogy nem elég meleg a serpenyőd. Mert akkor mi lesz? Már mondhatod is: párolódik a gomba, nem pirul, és akkor gumis lesz, lásd feljebb.

Hagyd békén, és elég zsiradékban. Nagyon hálás lesz neked a kis gombád, ha a szivacsos szerkezete miatt felszívott sok zsiradékkal együtt hagyod szépen pirulni. Ne mozgasd, ne kevergesd, csak hagyd. És igen, sok olajat/vajat/zsírt tüntet el, de épp ezért lesz olyan finom ropogós. Úgyhogy légy oly kedves, add hozzá fokozatosan a zsiradékot, aztán hagyd magában pirulni.

És egy bónusztipp: ha még nem ettél pirított gombás szendvicset, akkor itt az ideje: szeleteld fel a gombát, forró serpenyőben, közepesen magas lángon, olívaolajon pirítsd meg, sózd, borsozd, és halmozd egy pirítós tetejére, majd mehet rá a sajt. Csupa íz, vegetáriánus álom!

sára gomba

Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

5 ok, amiért ez a bizonyos keményítő nélkülözhetetlen a konyhában

5 ok, amiért ez a bizonyos keményítő nélkülözhetetlen a konyhában

Mert remek és sokoldalú dolog. Nézzük, hogyan és mire használjuk!
7 dolog ami megkönnyíti az életed a konyhában

7 dolog ami megkönnyíti az életed a konyhában

Főzési trükkök, tárolási tippek, és ügyes technikák: olvass tovább!
Vargányás burgonya gratin

Vargányás burgonya gratin

Horvát Sára receptje, amely köretként, de akár egytálételként is megállja a helyét!

Napi ajánlatunk

Csokis-céklás palacsinta

Csokis-céklás palacsinta

Gyömbérkrémmel és málnával
Túrós amerikai palacsinta

Túrós amerikai palacsinta

Nemcsak édes, hanem sós változatban is elkészíthetjük! Csigó Zita receptje

Top videók

Így készítsünk egyszerű, de látványos farsangi álarcot

Két nagyszerű ötlet egy kétperces videóban