Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vargányás burgonya gratin

Horvát Sára receptje, amely köretként, de akár egytálételként is megállja a helyét!
2016. October 2.

Hozzávalók

  • 3 ek vaj + a tál kivajazásához
  • 50 dkg burgonya nagyon vékonyra szeletelve (lehetőleg gyaluval)
  • 2 gerezd fokhagyma nagyon apróra vágva
  • 3 ek olívaolaj
  • 50 dkg vargánya
  • 1 csomag petrezselyem apróra vágva
  • 2 dl tejszín
  • 5+1 dkg reszelt parmezán
  • só, bors

Elkészítés

Imádom a gombát. Mindig, minden formájában (igen, akár nyersen is), bár sajnos a kucsmagombára úgy tűnik, allergiás vagyok, így azt nem ehetem. Itt van az ősz, itt van újra, és bár tavasz óta szép lassan jönnek az újabbnál újabb gombafajok, sajnos épp mostanában cseng le a szarvasgomba, de jön a másik kedvencem, a vargánya.

Én, mint egyébként minden más ételnél, a pirított verziót szeretem a legjobban. A gombakrémleves is befutó, de ha pirított erdei gombát raknak elém, akkor önmagában is megeszem egy pillanat alatt. És ha pirított, akkor mehet frittattába, sima omlettbe, lepényekbe, vagy toast tetejére, mindenhogy nyerő lesz még az enyhe ízű termesztett csiperke is. Nemhogy a vargánya!

Ez az intenzív ízű gombafaj frissen mostanában lelhető fel, de szárítva egész évben hozzájuthatunk. A frissből viszont most érdemes krémlevest készíteni, vagy egy jó tésztát, mert persze ez azért egész más, még ha ízre nem is, látványra mindenképp. A gombákhoz általában jól megy a petrezselyem és a kakukkfű, valamint a chili is, fehérborral pedig nem hibázhatsz. Most pedig egy olyan receptet mutatok, amelyik köretként, és akár egytálételként is megállja a helyét. Igazán ízletes, kevés hozzávalóval, ez az én vargányás burgonya gratinom.

1. A vargányát tisztítsd meg a földtől, és nagyjából a felének a szárait tedd külön.

2. A kalapját szeleteld kb fél cm-s szeletekre (aminek szára van, azzal együtt), a szárait vágd nagyon apróra, és keverd össze a petrezselyemmel, a fokhagymával, a parmezánnal és a tejszínnel.

3.  A sütőt melegítsd elő 180ºC-ra, a tálat pedig vajazd ki.

4. Ez egy kb 10 személyre elegendő adag, ennek megfelelő tálat keress.

5. A krumpliszeleteket fektesd a tál aljára néhány rétegben, sózd, borsozd, majd önts rá egy keveset a tejszínből.

6. Erre helyezz vargánya szeleteket, majd újra burgonya, tejszín, és ezt addig csináld, míg a végére csak burgonya marad, maximum 1-2 szelet száras vargánya dísznek.

7. Locsold meg az olajjal, és tegyél vajkockákat a tetejére.

8. Fedd le, majd kb 1 órán keresztül süsd, míg a burgonya puha nem lesz.

9. Vedd le a fóliát, szórd meg az 1 dkg parmezánnal, majd grill alatt pirítsd ropogósra a tetejét.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!