Íme a mi bakancslistánk a nyárra – ezeket az ételeket legalább egyszer el kell készíteni!
2019. June 24.Aki imád a konyhában tevékenykedni, minden bizonnyal epekedve várja a nyarat, hiszen vannak olyan ételek, amelyek ilyenkor a legfinomabbak. Kerti sütögetések, szezonális alapanyagok, nyári összejövetelek… Mutatjuk a mi gasztronómiai bakancslistánkat.
1. A nagybetűs lecsó
Lecsót egész évben készítünk, nincs mese, ez a magyar emberek egyik kedvenc étele. Viszont mennyivel jobb érzés az üvegben eltett lecsó helyett frisset főzni a piacon beszerzett, napérlelte paradicsomból és paprikából. Nyáron a tojásos és a bolgár lecsó a favorit nálunk, de szeretjük a közel-keleti shakshukát és az omlós pitébe töltött lecsót is.
2. Kovászos uborka
Mindenki a saját receptjére esküszik, és ez így is van jól. Szerintünk egyenesen kötelező egy jó tojásos nokedli mellé, de készíthetünk belőle levest is, felhasználhatjuk hozzávalóként további savanykás ízvilágú levesekhez vagy például főzelékhez.
3. Kukorica
Dobhatjuk a grillre, megfőzhetjük vagy mikróban is elkészíthetjük. Fogyaszthatjuk magában, de például isteni különböző fűszervajakkal feltálalva.
4. Grillételek
A faszénen sült ételeknek nincs párja, legyen szó húsokról, halakról vagy zöldségekről, heti egy grillezésnek bele kell férnie a nyárba. És ne feledjük, a grillételek mellé szuper köreteket, kísérőket is készíthetünk, tésztasalátából például sosem elég.
5. Újkrumpli
A parázskrumplit, újkrumplit nem lehet megunni, ilyenkor az egyik legjobb köret, ami felturbózva akár főételként is megállja a helyét. Fogyaszthatjuk főzve, könnyű öntettel, sütve, pirítva vagy hasselback burgonyaként is.
6. Kapor
Igaz, hogy egész évben kapható, de valahogy nyáron az igazi. Feldobhatja a vendégváró falatokat, főszerepbe kerülhet halak mellett, szuper a tök minden formájával párosítva, és persze ne feledkezzünk el a túrós süteményekről se.
7. Görög konyha
A souvlaki minden ízében a nyarat idézi, akárcsak a tzatziki, mindkét étel finom pitával az igazi. Imádjuk a húsos-szaftos görög rakott tésztát és a híres spenótos pitét is.
8. Fagyi, fagyi és még egy kis fagyi
Például egy üde joghurtos-gyümölcsös parfé, vagy egy görögdinnyéből készített jégkása. Egy tuti: idén nyáron is átveszik az uralmat a házi fagyik a mélyhűtőben.
9. Egy falat Olaszország – focaccia
Lehet rozmaringos, paradicsomos-olajbogyós, de aki döntésképtelen, akár többféle feltéttel is megpakolhatja az olasz lepénykenyeret. Borozás vagy grillezés mellé egyenesen tökéletes.
10. Padlizsán
Ez az alapanyag is nyáron, szezonban a legfinomabb. Készülhet belőle garantáltan kalóriaszegény pizza, megsüthetjük legyező formában, paradicsommal, de hűsítő salátát vagy éppen tekercset is készíthetünk belőle.