Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Pitavacsora

Vega vacsi sok zöldséggel.
2018. április 6.

Imádom a pitavacsorákat! Délután begyúrom a tésztát, aztán megnézem, mit rejt a hűtőm. Tökéletes maradékhasznosítók a piták mellé készíthető sült zöldségek, mártogatók, köretek, ezekből mutatom meg nektek most három kedvencemet. Izzítsátok be a sütőket, bontsatok ki egy üveg finom bort, és beszélgessetek egy jót a pitavacsora mellett!

Hozzávalók

4 személyre
  • A pitákhoz:
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss, felfuttatva)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 csapott teáskanál só
  • kb. 3 dl langyos víz
  • A sült zöldségekhez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 25 dkg csiperkegomba
  • gyros fűszerkeverék
  • A kuszkuszhoz:
  • 10 dkg kuszkusz

  • 1 teáskanál olívaolaj
  • fél kis fej lila hagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • A szezámos-csicseriborsós diphez:
  • 1 konzerv (kb. 25 dkg) csicseriborsó
  • 4 evőkanál szezámmag
  • só, olívaolaj

Elkészítés

A pitákhoz a lisztben elkeverjük az élesztőt, az olívaolajat és a sót. Apránként hozzácsorgatjuk a langyos vizet, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, 8-10 egyforma méretű darabra osztjuk, kigömbölygetjük. Ujjainkkal, körkörös mozdulatokkal mindet lapos pitává alakítjuk.

A pitákat sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, még negyed órát hagyjuk kelni, majd 220 fokra előmelegített sütőben oldalanként kb. 3-3 percet sütjük.

A zöldségekhez az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Rádobjuk a cikkezett hagymát és a felaprított fokhagymát, majd mehet hozzá a feldarabolt gomba és a csíkozott paprika. Erős lángon, rázogatva összepirítjuk, gyros fűszerkeverékkel ízesítjük.

A kuszkuszt lefedhető tálba szórjuk. Felöntjük kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel, megsózzuk, majd lefedve állni hagyjuk negyed órát. Ezt követően villával fellazítjuk, hozzákeverjük az olívaolajat, valamint az aprított hagymát és petrezselyemzöldet.

A diphez a csicseriborsót leszűrjük, a léből egy keveset megtartunk. Aprítógépben összetörjük. A szezámmagot forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. (Én úgy szeretem a legjobban, ha kicsit ropog a mártogatós, ezért nem szoktam finomra darálni a szezámot, hanem éppen csak „aprítom” egy kicsit.) Belekeverjük a csicseribe, megsózzuk, olívaolaj (és mellette esetleg kevés félretett konzervlé) hozzáadásával beállítjuk a krémességét.

A kész pitákat zöldségekkel, kuszkusszal és dippel tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ajváros-sonkás sertésnyársak

Ajváros-sonkás sertésnyársak

Házilag készült ajvárral
Kapros-uborkás tésztasaláta

Kapros-uborkás tésztasaláta

A nyár egyik hírnöke: a kapor!
Narancsos sültrépa-saláta

Narancsos sültrépa-saláta

Tavaszi hangulatot előidéző, nem mindennapi saláta.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.