
Közel-keleti lecsó (shakshuka)
A színek és az ízek összjátéka jellemzi ezt a közel-keleti lecsót. Ami természetesen szezonon kívül is elkészíthető, hisz minden alapanyag kapható hozzá. És így bármelyik évszakban az asztalra varázsolhatjuk a nyarat, de természetesen szezonban legjobb, de aki most kipróbálja, az nyáron is megfőzi. Kezeskedünk érte!
Hozzávalók
4 kis adag- 2 hagyma
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 1 piros vagy zöld kaliforniai paprika
- 1 darabolt hámozott paradicsom konzerv
- néhány gerezd fokhagyma
- 1-2 babérlevél
- 1/2 kk római kömény
- 1 kk kakukkfű
- 1 ek petrezselyem
- 1 ek koriander
- cayenne bors ízlés szerint (ez csíp)
- só
- bors
- 1 kk cukor (nádcukor)
- olívaolaj
- 4 tojás
Elkészítés
Olívaolajon megdinszteljük a félkarikákra vágott hagymát.
Közben hasonló nagyságúra szeleteljük a paprikákat, és hozzáadjuk a hagymához.
Kicsit pirítjuk őket, megkeverjük, majd fedő alatt, kis lángon 3-4 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a paradicsomot, cukrozzuk kicsit és fűszerezzük (a petrezselyem és a koriander kivételével), majd további 10 percig pároljuk (közben adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát), időnként megkeverve.
Ezután a fedőt levéve még 1-2 percig nagy lángon sütjük, hogy kicsit elfőjön a leve, de azért maradjon is.
Mélyedéseket csinálunk a lecsóban, abba beleütjük a tojásokat, és kis lángon lefedve még 5 percig főzzük (lehet ennél kevesebb ideig is, mert még tovább fő. ha tehát azt szeretnénk, hogy folyjon a sárgája, akkor elég 3-4 perc is elég).
Aprított petrezselyemmel és korianderrel megszórva tálaljuk.