Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Közel-keleti lecsó (shakshuka)

Bede Anna receptje az ízesélet.hu számára.
2015. december 27.

A színek és az ízek összjátéka jellemzi ezt a közel-keleti lecsót. Ami természetesen szezonon kívül is elkészíthető, hisz minden alapanyag kapható hozzá. És így bármelyik évszakban az asztalra varázsolhatjuk a nyarat, de természetesen szezonban legjobb, de aki most kipróbálja, az nyáron is megfőzi. Kezeskedünk érte!

Hozzávalók

4 kis adag
  • 2 hagyma
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 1 piros vagy zöld kaliforniai paprika
  • 1 darabolt hámozott paradicsom konzerv
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 1-2 babérlevél
  • 1/2 kk római kömény
  • 1 kk kakukkfű
  • 1 ek petrezselyem
  • 1 ek koriander
  • cayenne bors ízlés szerint (ez csíp)

  • bors
  • 1 kk cukor (nádcukor)
  • olívaolaj
  • 4 tojás

Elkészítés

Olívaolajon megdinszteljük a félkarikákra vágott hagymát.
Közben hasonló nagyságúra szeleteljük a paprikákat, és hozzáadjuk a hagymához.
Kicsit pirítjuk őket, megkeverjük, majd fedő alatt, kis lángon 3-4 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a paradicsomot, cukrozzuk kicsit és fűszerezzük (a petrezselyem és a koriander kivételével), majd további 10 percig pároljuk (közben adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát), időnként megkeverve.
Ezután a fedőt levéve még 1-2 percig nagy lángon sütjük, hogy kicsit elfőjön a leve, de azért maradjon is.
Mélyedéseket csinálunk a lecsóban, abba beleütjük a tojásokat, és kis lángon lefedve még 5 percig főzzük (lehet ennél kevesebb ideig is, mert még tovább fő. ha tehát azt szeretnénk, hogy folyjon a sárgája, akkor elég 3-4 perc is elég).
Aprított petrezselyemmel és korianderrel megszórva tálaljuk.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.