Spanakopita: a spenótos, diós görög pite

Hozzávalók
6-8 adag- 2 csomag leveles tészta
- 10 dkg vaj
- 2 vöröshagyma
- 1 csokor újhagyma
- 20 dkg reszelt trappista vagy eidami
- 10 dkg reszelt parmezán
- 4+ 1 tojás
- 15 dkg dió
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor medvehagyma
- 1,5 kg friss spenót
- 1-2 ek zsemlemorzsa
- só
- bors
Elkészítés
A karikákra szeletelt újhagymát, a felaprított vöröshagymát, medvehagymát és fokhagymát a vajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk.
A megmosott spenótleveleket forró vízben pár perc alatt megfonnyasztjuk, majd leszűrjük, és amikor már kihűlt, a vizet alaposan kinyomkodjuk belőle. Kisebb, falatnyi darabokra aprítjuk. Egy nagyobb tálba tesszük, és hozzáadjuk a megdinsztelt hagymákat, a tojásokat, és alaposan összekeverjük. Ezután a durvára aprított diót, a reszelt parmezánt, a sima sajtot, valamint a zsemlemorzsát is beledolgozzuk.
A leveles tészta egyik lapját sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük, erre kanalazzuk rá a spenótos tölteléket, majd befedjük a leveles tészta másik lapjával. A tölteléket próbáljuk meg úgy elhelyezni, hogy a tészta szélén 2 cm-es keret maradjon, így, amikor megtöltöttük, ezt a részt felhajtogatva, lezárhatjuk vele a pitét.
A tetejét megkenjük a felvert tojással, majd néhány csíkot vágunk bele, és 180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt aranybarnára sütjük.