Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Spanakopita: a spenótos, diós görög pite

Adásban volt: 2014. május 15.
A recepthez tartozó videó
Szinte minden nemzetnek megvan a maga zöldséges pitéje, a görögöké a spanakopita. Ebben a változatban a spenót, a dió, a sajtok és a hagymák együtt lesznek fantasztikusak. Ebédre vagy vacsorára, de vendégvárásra is kitűnően alkalmas.
2016. március 6.

Hozzávalók

6-8 adag
  • 2 csomag leveles tészta
  • 10 dkg vaj
  • 2 vöröshagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 20 dkg reszelt trappista vagy eidami
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 4+ 1 tojás
  • 15 dkg dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1,5 kg friss spenót
  • 1-2 ek zsemlemorzsa

  • bors

Elkészítés

A karikákra szeletelt újhagymát, a felaprított vöröshagymát, medvehagymát és fokhagymát a vajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk.
A megmosott spenótleveleket forró vízben pár perc alatt megfonnyasztjuk, majd leszűrjük, és amikor már kihűlt, a vizet alaposan kinyomkodjuk belőle. Kisebb, falatnyi darabokra aprítjuk. Egy nagyobb tálba tesszük, és hozzáadjuk a megdinsztelt hagymákat, a tojásokat, és alaposan összekeverjük. Ezután a durvára aprított diót, a reszelt parmezánt, a sima sajtot, valamint a zsemlemorzsát is beledolgozzuk.
A leveles tészta egyik lapját sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük, erre kanalazzuk rá a spenótos tölteléket, majd befedjük a leveles tészta másik lapjával. A tölteléket próbáljuk meg úgy elhelyezni, hogy a tészta szélén 2 cm-es keret maradjon, így, amikor megtöltöttük, ezt a részt felhajtogatva, lezárhatjuk vele a pitét.
A tetejét megkenjük a felvert tojással, majd néhány csíkot vágunk bele, és 180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szerethetsz kettőt: sóskát is, spenótot is!

Szerethetsz kettőt: sóskát is, spenótot is!

Ha azt mondom, spenót, azt mondod: Popeye. Ha azt mondod: utálod, én azt: lépj túl az egykori menzás rossz emlékeiden, és indulj tiszta lappal. A spenót és a sóska nagy haverjaid lehetnek, pláne tavasszal!

Narancsos tejcsokoládés madártej - Vendég: Márk Szonja

Madártej, de nem a klasszikus, hanem egy izgalmas, naranccsal, csokoládéval bolondított változata.
Nagyon zöld saláta

Nagyon zöld saláta

Ropogós zöldek izgalmas, uborkás, fokhagymás öntettel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!