Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Spanakopita: a spenótos, diós görög pite

Adásban volt: 2014. május 15.
A recepthez tartozó videó
Szinte minden nemzetnek megvan a maga zöldséges pitéje, a görögöké a spanakopita. Ebben a változatban a spenót, a dió, a sajtok és a hagymák együtt lesznek fantasztikusak. Ebédre vagy vacsorára, de vendégvárásra is kitűnően alkalmas.
2016. március 6.

Hozzávalók

6-8 adag
  • 2 csomag leveles tészta
  • 10 dkg vaj
  • 2 vöröshagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 20 dkg reszelt trappista vagy eidami
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 4+ 1 tojás
  • 15 dkg dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1,5 kg friss spenót
  • 1-2 ek zsemlemorzsa

  • bors

Elkészítés

A karikákra szeletelt újhagymát, a felaprított vöröshagymát, medvehagymát és fokhagymát a vajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk.
A megmosott spenótleveleket forró vízben pár perc alatt megfonnyasztjuk, majd leszűrjük, és amikor már kihűlt, a vizet alaposan kinyomkodjuk belőle. Kisebb, falatnyi darabokra aprítjuk. Egy nagyobb tálba tesszük, és hozzáadjuk a megdinsztelt hagymákat, a tojásokat, és alaposan összekeverjük. Ezután a durvára aprított diót, a reszelt parmezánt, a sima sajtot, valamint a zsemlemorzsát is beledolgozzuk.
A leveles tészta egyik lapját sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük, erre kanalazzuk rá a spenótos tölteléket, majd befedjük a leveles tészta másik lapjával. A tölteléket próbáljuk meg úgy elhelyezni, hogy a tészta szélén 2 cm-es keret maradjon, így, amikor megtöltöttük, ezt a részt felhajtogatva, lezárhatjuk vele a pitét.
A tetejét megkenjük a felvert tojással, majd néhány csíkot vágunk bele, és 180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szerethetsz kettőt: sóskát is, spenótot is!

Szerethetsz kettőt: sóskát is, spenótot is!

Ha azt mondom, spenót, azt mondod: Popeye. Ha azt mondod: utálod, én azt: lépj túl az egykori menzás rossz emlékeiden, és indulj tiszta lappal. A spenót és a sóska nagy haverjaid lehetnek, pláne tavasszal!

Narancsos tejcsokoládés madártej - Vendég: Márk Szonja

Madártej, de nem a klasszikus, hanem egy izgalmas, naranccsal, csokoládéval bolondított változata.
Nagyon zöld saláta

Nagyon zöld saláta

Ropogós zöldek izgalmas, uborkás, fokhagymás öntettel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.