Mi történhet a túlérett banánnal? Csupa jó dolog!
2020. April 7.Szoktatok banánt vásárolni? Nemcsak finom, hanem praktikus gyümölcs is: gyorsan csillapítja az éhséget, tele van hasznos tápanyagokkal, és sokoldalúan felhasználható. Lehet belőle tízórai, uzsonna, karikázhatjuk a reggeli zabkására, fogyaszthatjuk gofrival, palacsintával vagy akár tejbegrízzel. Igen ám, de mi történik akkor, amikor elkezdenek megjelenni a héján azok a bizonyos barna foltok? Valószínűleg már nem esszük meg annyira szívesen. Jó hír, hogy ilyenkor kezdődik a banánok második élete, ugyanis számos recepthez pont érett, sőt túlérett banán szükséges. Olyannyira, hogy az alábbi ételekhez a kevésbé érett verzió nem is megfelelő, így érdemes pár napot hagyni, hogy jól megbarnuljon.
Banánkenyér
Azaz olyan kevert tészta, amelybe a banán húsa villával összetörve vagy pürésítve kerül. A gyümölcs érett, barnás részei plusz ízekkel gazdagítják a süteményünket. Muffinnak is elkészülhet!
Banánkenyér almával, fahéjjal és áfonyaszósszal
Smoothie-k és turmixok
A gyümölcsös-zöldséges alapú smoothie-k és a tejes alapú, például gyümölcsökkel dúsított turmixok egyaránt remek banánnyelő receptek.
Mentás, gyömbéres vitaminturmix
Palacsinták
A bevezetőben már említettük a banánt, mint tölteléket. Most viszont nemcsak a hagyományos, tekerhető palacsintára gondolunk, hanem az amerikai változatokra is.
Banános töltelékű palacsinta dióval, karamellszósszal
Klasszikus amerikai banános palacsinta
Nassolnivalók
A népszerű amerikai cookie-knak is jót tesz, ha szétnyomkodott banán kerül a tésztájukba. Hasonló a helyzet más apró falatkákkal is.
Fagyik
Fagylaltgép nélkül is finom, krémes fagyit készíthetünk banánnal.
Ha pedig még mindig valami másra vágyunk, kísérletezzünk tovább a banánnal! Tehető még brownie-k tésztájába, készülhet belőle mousse és karamellizálva is mennyei.
Forrás: The Kitchn