
Almás-fahéjas banánkenyér áfonyaszósszal
Az őszben az egyik legjobb dolog, hogy ismét bátran bekapcsolhatjuk a sütőt. Finom gyümölcsök hada vár ránk, hogy egy jó szaftos gyümölcskenyérbe vagy omlós pitébe kerüljenek, érdemes ezért alaposan felpakolni a piacon almából, körtéből, szilvából. Ez a banánkenyér pár perc alatt összedobható, és napokig friss marad. Gluténmentes verzióban a lisztet rizslisztre cserélhetitek.
Hozzávalók
egy közepes méretű, téglalap alakú sütőformához- 2 db érett banán
- 2 db tojás
- fél dl tej
- 1/4 dl olaj
- 5 dkg nádcukor
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 10 dkg + 2 evőkanál zabpehely
- 1 db alma
- Az áfonyaszószhoz:
- 25 dkg áfonya
- 1 db csillagánizs
- 1 kis fahéjrúd
Elkészítés
1. A banánokat késes aprítóban pépesre törjük, majd hozzákeverjük a tojásokat, a tejet, az olajat és a nádcukrot.
2. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót. A 10 dkg zabpehellyel együtt a nedves hozzávalókhoz adjuk, és alaposan összeforgatjuk. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és végül ezt is belekeverjük a tésztába. A masszát sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük, a tetejét megszórjuk a maradék 2 evőkanál zabpehellyel, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átült-e.
3. A megmosott áfonyát egy kis lábasba öntjük, majd az egész csillagánizzsal és a fahéjrúddal együtt puhára főzzük. Mikor megpuhultak a szemek, eltávolítjuk a fűszereket. A gyümölcsszószt a langyosra hűlt banánkenyér mellé tálaljuk.
