Süssünk-főzzünk padlizsánnal! Tippek és ötletek a vásárlástól a felhasználásig
2019. July 5.Tobzódunk a nyári zöldségekben és gyümölcsökben, padlizsánból is gyönyörű, friss példányok várnak ránk a piacon. Persze finom rántva, de még ezer módon elkészíthető, mutatjuk.
Egészséges? Naná!
A padlizsán alacsony kalória- és magas rosttartalommal bír, ezért a diétás táplálkozásba is könnyen beilleszthető. A rostok hozzájárulnak, hogy hamarabb jóllakottnak érezzük magunkat, és még az emésztésünket is segítik. 100 g padlizsán csupán 27 kalóriát tartalmaz, így igazán kedvező választás azok számára, akik ügyelnek az alacsony energiabevitelre. Gazdag kalciumban, káliumban, magnéziumban és foszforban, vízhajtó, méregtelenítő hatású.
Milyet válasszunk?
Legyen fényes, sötétlila a héja, és rugalmas a tapintása. A fakó, foltos, repedezett padlizsán túlérett, hasonlóan nem lesz megfelelő, ha nyomásra puhának érezzük.
Sózzuk be vagy sem?
Az örök kérdés! Ha a megmosott padlizsán felkarikázzuk (vagy hosszában félbevágjuk), alaposan bedörzsöljük sóval, majd 30 percet állni hagyjuk, biztosan megszabadulunk kesernyés mellékízétől. Fontos, hogy a sót alaposan le kell öblíteni, majd a felületet szárazra törölni. Viszont egészen kicsi, zsenge darabok esetén a művelet elhagyható, nem kell keserű íztől tartanunk.
És mi a helyzet az olajjal?
Rossz hír, hogy sütés-főzés közben a szivacsos állagú padlizsán csak úgy szívja magába az olajat. Így nem csupán a kalóriák száma fog jelentősen megnövekedni, hanem könnyű nyári étel helyett nehéz, a gyomrot egyáltalán nem kímélő fogást kapunk majd. Inkább grillezzük, vagy ha úgy szimpatikusabb, süssük sütőben, sütőpapíron. Ha egészben sütjük, ne felejtsük el alaposan megszurkálni, és sütés közben többször megforgatni. A mégis serpenyőben készítenénk el, válasszunk vastag aljú serpenyőt, és hevítsük füstölésig. Kenjük ki egy kevés olajjal, és a padlizsánszeleteket vagy -kockákat ezen a magas hőfokon, rázogatva süssük készre.
7 ötlet padlizsánhoz
Kence
Akár padlizsánkrémet, akár zakuszkát vagy ajvárt készítünk, héjastól, egészben megsütött padlizsánokra lesz szükségünk. Egy titka van ezeknek a finomságoknak: ha tehetjük, süssük a padlizsánt grillen, faszén felett. Így kapja meg azt a füstös ízt, amelytől a krémek igazán ellenállhatatlanok lesznek.
Szintet lép a lecsó
A klasszikus lecsó franciás változatába padlizsán és cukkini is kerül, érdemes kipróbálni nekünk tetsző arányban. Ugyanúgy készítsük, mint a „magyar lecsót”. De persze nem muszáj csak lecsóra szorítkoznunk, bármilyen húsos vagy zöldséges, paradicsommal készült raguba isteni lesz. Vagy akár tésztához…
Saláta
A sült padlizsánból hűsítő nyári salátát készíthetünk. Vágjuk kis kockákra, majd keverjük össze sóval, borssal, citromlével és tetszőleges zöldfűszerekkel ízesített görög (vagy lecsepegtetett natúr) joghurttal. Adhatunk hozzá sült húst is.
Töltve
A töltött zöldségek a maradékhasznosítás sztárjai. Készíthetjük rizzsel, bulgurral, kuszkusszal, paradicsomosan, gombával, darált hússal vagy csak zöldfűszerekkel, a tetejéről pedig le ne felejtsük a sok-sok sajtot!
Rakott étel is lehet belőle
Például pármai padlizsán, amolyan lasagne-féle étel, ám annál sokkal könnyebb és kalóriaszegényebb.
Formázzuk kedvünkre: pizza, tekercs és legyező
Mutatós és szintén kalóriaszegény fogást készíthetünk, ha a padlizsánkarikákra úgy tekintünk, mint a pizzatésztára. Csak pakoljuk meg jól feltétekkel, és mehetnek is a sütőbe. Tekercset készíthetünk paradicsomosan és ricottás töltelékkel. Hasonlóan mutatós a legyező is, mindhárom tökéletes vendégváró.
És a végére egy klasszikus…
Ami természetesen a görög muszaka. Laktató rakott egytálétel hússal és besamellel, intenzív fűszerezéssel.