Hétvégén Márton-nap! Mit készítsünk a jeles alkalomra?
November 11-én, pénteken ünnepeljük Márton napját. A hagyomány szerint a jeles napon (vagy inkább hétvégén) libát „kell” fogyasztani, hogy a következő évben is legyen mit enni. „Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja mondás. És miért pont liba? Nem csupán Szent Márton legendája miatt, hanem azért is, mert ez volt a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, az emberek pedig libát is vágtak az alkalomra.
Libát libával! Lássuk a menüt!
Főzhetünk vegyes libalevest sok-sok zöldséggel, akár némi gyümölcs, például birsalma is kerülhet bele. Ha még laktatóbb levest szeretnénk, készítsünk maceszgombócot vagy tálaljunk hozzá házi maceszt.
Receptajánlatok:
Libaleves kis csavarral, házi macesszel
Előételként tálalhatunk töltött libanyakat. Ehhez a recepthez érdemes időben beszerezni a hentestől a libanyakbőrt, amit aztán finom fűszeres töltelékkel megtöltünk. Lehet libamájas, klasszikus zsemlés-petrezselymes, gombás. Grillezhetünk libamájat, de tálalhatunk vékonyra szelt sült libamellet is. Indíthatunk kencékkel, friss kovászos kenyérrel vagy pirítóssal tálalva nincs is jobb a libatepertőkrémnél!
Receptajánlatok:
Főételként jöhetnek a klassz libasültek! Mit tálaljunk melléjük? Választani is nehéz, hiszen az alma, körte és a birsalma, azaz a gyümölcsös vonal ugyanúgy passzol hozzájuk, mint a káposzta. De milyen káposzta? Itt is széles a választék: lehet lilakáposzta köménymaggal, almával, fehérborral párolt fejes káposzta, de akár puhára párolt savanyú káposztát is adhatunk a sülthöz. Klasszikus választás a hagymás burgonya, de ha újítanánk, akár juhtúrós puliszkával is kipróbálhatjuk.
Receptajánlatok:
Konfitált libacomb káposztás tésztával
Libacomb lilakáposztás pitével
Zárjunk édessel! Naná, lúdláb tortával! Vagy ha idén nem tortára szavaznánk, mentsük át a tradicionális lúdláb ízeket egy klassz pohárkrémbe! Izgalmas választás az édes maceszgombóc is (nem csupán sósan készíthetjük el a libalevesbe!), de úgy is dönthetünk, hogy linzert készítünk, amit stílusosan liba formájúra szaggatunk.
Receptajánlatok:
Lúdláb süti egy kicsit másképp
Ezt már olvastad?
Püspökfalat, sült liba és újbor – mi minden kapcsolódik Szent Márton napjához?